L’exposició «Museari Queer Art 6» centra les activitats d’aquesta edició, que comptarà amb la tradicional lectura del manifest, xerrades i concursos

Ahir dimarts es va presentar en roda de premsa la programació al voltant del Dia de l’Orgull LGTBIQ+ 2022 a Xàtiva, amb un gran atractiu com és la realització d’una sèrie d’accions vinculades a Museari, un museu online amb una col·lecció permanent i una sèrie d’activitats, a més d’exposicions temporals cada mes, i una acció central com és l’exposició de la sisena edició del «Museari Queer Art». Aquesta activitat és possible gràcies a la col·laboració de la regidoria de Cultura.

Segons ha explicat el coordinador de l’activitat, Ricard Huerta, “Museari Queer Art és la reunió presencial anual dels dotze artistes que han participat en l’últim any. Fins ara portem cinc edicions, les quals sempre s’havien celebrat a València, i enguany per primera vegada eixim cap a Xàtiva”.

El dia 18 de juny a les 19 hores tindrà lloc la inauguració de l’exposició «Museari Queer Art 6» al Museu de Belles Arts – Casa de l’Ensenyança, la qual compta amb la participació de 21 artistes de cinc països diferents: Costa Rica, Espanya, Brasil, Uruguai i Xile. Seguidament, tindrà lloc la performance «Desbatejar» a càrrec dels brasilers Eduardo Bruno i Waldirio Castro, molt coneguts al seu país pel seu activisme polític i artístic. Aquesta no serà l’única performance de la programació, ja que el dia 28 de juny a les 21 hores l’artista local i professor de la UMH David Vila realitzarà l’espectacle «Love» a Sant Domènec; i el 15 de juliol es farà l’entrega dels premis Museari 2022 amb una performance a càrrec de Víctor Parral.

Durant la roda de premsa s’han conegut en primícia els guardonats d’aquests premis, que aquest any 2022 recauran en Àlec Casanova (Activisme), Pilar Viviente (Trajectòria), Daniel María (Literatura), Sinergias 4.0 (Comunicació), Katty Pallàs (Docència), David Vila (Acadèmia) i Olga Olivera Tabeni (Creació). A més a més, s’atorgarà un octau premi a títol pòstum per a l’artista i fotògrafa Mar Llop, col·laboradora de la institució que estava preparant una intervenció per a aquesta edició, però que malauradament va faltar el passat mes de març.

D’altra banda, dins de la programació de «Museari Queer Art 6» a Xàtiva, el dia 1 de juliol hi haurà una taula redona amb dones artistes (María Zárraga, Vicky Rubio i Xus Francés) i el dia 8 es presentarà el llibre «Profesorado LGTB» amb posterior col·loqui amb escriptors i escriptores. L’acte de tancament de la programació serà el 22 de juliol a les 19 hores al Museu de Belles Arts, amb la conferència-presentació del catàleg de l’exposició.