La zona de l’Escopidora resulta molt perillosa en condicions hivernals per la presència de neu i gel en el vessant, amb molt de pendent

Diversos diaris van publicar ahir que un muntanyenc valencià va morir després de precipitar-se el dissabte passat per la zona de l’escopidora del Monte Perdido, al parc nacional d’Ordesa, en el pirineu d’Osca. Segons hem pogut saber, es tracta d’Anníbal Navalón, excursionista de 49 anys, resident a Xàtiva i exfaller de la comissió d’Espanyoleto, persona molt coneguda a la ciutat de Xàtiva. 

Segons informa la Guàrdia Civil d’Osca, un company d’Anníbal, que li acompanyava en l’ascens, va avisar el dissabte al refugi de Góriz, al voltant de les 17 hores, que Anníbal havia caigut per la zona de l’escopidora i desconeixia el seu estat i les lesions que podia haver patit. 

Especialistes del Grup de Rescat de Boltanya, la Unitat Aèria d’Osca i un metge del 061 es van dirigir cap al refugi per a recaptar més informació, encara que a causa del fort vent regnant en la zona, l’aeronau no va poder arribar i va haver de deixar als especialistes a unes tres hores de camí, des d’on preveien anar a peu fins al lloc de l’accident. 

Una vegada en el refugi les condicions meteorològiques continuaven sent molt desfavorables, per la qual cosa van passar la nit a l’espera que ahir diumenge l’helicòpter els recollira per a arribar fins al lloc de l’accident. 

Ahir al matí, l’helicòpter encara no podia actuar, i per això, la unitat de rescat va iniciar la marxa a peu, arribant hores més tard per a localitzar el cos de la víctima que presentava lesions incompatibles amb la vida. Finalment, a les 14 h va ser traslladat a l’Hospital Provincial Sagrat Cor d’Osca per a practicar-li l’autòpsia. 

La zona de l’Escopidora resulta molt perillosa en condicions hivernals per la presència de neu i gel en el vessant, amb molt de pendent. La seua configuració fa que davant qualsevol caiguda ‘escupa’ als muntanyencs a un precipici, d’ací el seu nom, i que l’incident acabe tràgicament. 

Diversos muntanyencs han mort en els últims anys en aqueix punt malgrat anar equipats amb grampons i piolet. L’últim succés mortal es va produir en 2018, el mes de juny.