Des del col·lectiu es mostren a favor de les energíes renovables

Des de Montesa Territori Viu han emés un comunicat per expresar la seua postura respecte als grans projectes energètics que volen ubicar-se a Montesa i altres municipis de la comarca de la Costera. Des del col·lectiu han manifestat que estan 100% a favor de les energies renovables, de la transició ecològica i el canvi del model energètic que l’entenen com la producció energètica mitjançant l’aposta ferma i decidida per l’autoconsum, les microxarxes elèctriques, comunitats energètiques locals, cooperatives elèctriques, producció elèctrica de proximitat i integració de les instal·lacions en el paisatge i l’entorn. 

Per tot això s’oposen frontalment al Macro-projecte presentat per Premier Group, (Seccionament Montesa/Almansa 400kV, 541MWn, LEE SET Premier Montesa a Seccionament 400kV, LEE Seccionament a SET Montesa 400kV, PSFV Montesa I, II i III, SET PSFV Montesa, 127MWn i LE SET Montesa a Seccionament), en entendre que no és un projecte d’energies renovables si no un projecte de depredació del territori aprofitant el mercat de negoci que s’ha obert amb els objectius marcats per la Generalitat Valenciana amb el Decret Llei 14/2020 de 7 d’agost de 2020, l’Agenda 2030 marcada per Europa i els Estats membres i tots els diners que es preveuen destinar a la subvenció de projectes en renovables. 

Per a Montesa Territori Viu, aquest és un macro-projecte dissenyat des d’un despatx de Saragossa sobre plànols i ortofotos sense tindre en compte a la gent que habita els pobles i el territori, que es dissenya conscientment en dos comunitats autònomes per poder presentar-ho directament al Ministeri en Madrid, lluny del territori i saltant-se els governs autonòmics. Un Macro-projecte que preveu la construcció de 8 parcs solars (PSFV) en dues zones separades més de 30 km, 3 subestacions elèctriques i una nova infraestructura elèctrica privada en forma de línia d’alta tensió de més de 35 km de longitud. 

El Macro-projecte, segons indiquen, suposa una agressió brutal a la Costera en general i al terme de Montesa en particular.  

A la Costera generant una nova infraestructura en forma de línia d’Alta Tensió en una vall ja saturada d’infraestructures, i dissenyada amb l’afectació directa als pobles de Moixent i Vallada. 

Al poble de Montesa construint dues noves subestacions elèctriques que se sumaran a la que ja s’està construint actualment amb tres noves línies elèctriques d’alta tensió, una d’elles a la vora del poble travessant l’espai entre l’Ermita del Calvari i l’Ermita de la Santa Creu i sobretot amb la construcció de tres parcs solars a tocar del poble que ocuparan quasi 400 hectàrees i degradaran irreparablement la conca visual del Castell de Montesa, monument nacional, icona d’un poble i del paisatge de tota una vall i una comarca. El paisatge forma part del benestar de la vida dels seus habitants i la seua degradació afecta la seua qualitat de vida. 

Davant aquesta situació, des de Montesa Territori Viu exigeixen al Govern de la Generalitat la protecció del paisatge i el territori davant les agressions projectades ací i en quantitat de pobles i comarques. A més, demanen la paralització cautelar i modificació del decret 14/2020 amb una regulació més restrictiva per excloure aquest tipus de Macro-projectes