El col·lectiu insta a la Conselleria a que informe negativament a l’EIA del tram de la seua competència

Segons indiquen des de Montesa Territori Viu, quant més s’analitza el macro-projecte d’energia solar presentat per Premier Grup i tramitat pel Ministeri més desconfiança i inquietud genera. 

En primer lloc, per les intencions reals d’una empresa, capaç d’incloure sense escrúpols 400Ha de parcs solars que pretenem destruir el paisatge i l’entorn del Monument Nacional del Castell de Montesa, o la línia d’alta tensió sobre Moixent i el seu Castell i la Torre Mora.

En Segon, que la pretensió de construir una nova línia d’Alta Tensió (AT) de 400kV que travesse tota la vall d’Almansa a Montesa afectant a dues comunitats autònomes i els pobles de la Font de la Figuera, Moixent, Vallada i Montesa, deuria ser planificada pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme, i amb el consens de les administracions afectades.

I tercer, a Montesa Tettirori Viu no els consta pronunciament públic fins ara de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat que han rebut separat del projecte i que ha d’emetre l’Autorització prèvia en un fragment de la línia AT 400kV.

La part del projecte que ara es troba en exposició pública es el PSFV Almansa1 ubicat en Almansa, província d’Albacete i tota la infraestructura d’evacuació d’energia generada en forma de dues subestacions elèctriques i dues LAT que el connectarien a REE al terme de Montesa i amb capacitat per evacuar tota l’energia del macro-projecte sencer amb els diferents parcs solars, que afectarà a tota la Vall de Montesa i els pobles de la Font de la Figuera, Moixent, Vallada i Montesa.

Sgons expliquen des del col·lectiu, sorprèn i no s’enten com proposen eixe traçat de la nova LAT fins a la subestació de REE en Montesa de més de 35km i amb 500m de desnivell quan existeix una subestació també de REE a menys de 20km en la mateixa província d’Albacete, en el municipi de Bonete, i pràcticament sense desnivell i segur que amb molta menys inversió. I encara sorprén més en descobrir que a 1,5 km d’on està projectat el PSFV Almansa1 ja existeixen 2 parcs solars i una altra subestació elèctrica d’Iberdrola que es troba a només 4 km.

Per tant, des de Montesa Territori Viu denuncien davant el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme que en el projecte en exposició pública presentat en cap moment es nomena cap d’aquestes alternatives, ni l’existència de subestacions elèctriques molt més properes a les instal·lacions projectades. També exigeixen al ministeri la NO declaració d’utilitat pública del projecte que suposarà expropiacions i evitar les normatives de protecció autonòmiques i municipals. Per últim, insten també a la Conselleria a un pronunciament contrari a la part del projecte que li correspon, ja que és necessària la seua autorització administrativa.