L’Ajuntament concedeix la distinció a títol pòstum al fundador d’Al Tall i reconeix el gran any esportiu de la jove atleta del CAX

L’Ajuntament de Xàtiva va fer públic ahir el nom de les persones que seran reconegudes aquest any 2023 amb els Premis 9 d’Octubre de Xàtiva. Seran Manolo Miralles, un dels fundadors del mític grup valencià Al Tall; i l’esportista Judith Tortosa, qui va aconseguir un bronze el passat mes de juliol al mundial d’Atletisme Adaptat celebrat a París. 

El músic i cantant valencià Manolo Miralles, nascut a Xàtiva en 1952 i que ha mort enguany a València, rebrà aquest reconeixement a títol pòstum per la seua gran trajectòria i aportació al món de la cultura. Miralles va ser tot un precursor de la recuperació i la dignificació de la música tradicional valenciana i una persona molt significada en la defensa del valencià com a llengua de creació artística. 

Manolo Miralles va començar tocant la bandúrria en la rondalla dels cors i danses de Xàtiva, i va acabar aprenent a tocar diferents instruments de corda com ara l’arxillaüt, el baix elèctric sense trasts, el busuki, el llaudí, el llaüt, la mandolina o el violí; de percussió com el bendir, la darkuba, el djembé o el pandero; i de vent com la dolçaina. En 1975 va fundar junt amb Vicent Torrent i Miquel Gil, la formació Al Tall, grup de referència de la música tradicional valenciana amb una trajectòria de quasi 40 anys, i després de la seua dissolució va conformar en 2013 el grup Musicants. 

L’altre reconeixement que tindrà lloc el pròxim 9 d’octubre a Xàtiva recau en la jove esportista Judith Tortosa, qui el passat mes de juliol va aconseguir amb tan sols 17 anys la medalla de bronze absoluta en la prova de 100 metres llisos T72 al Mundial d’Atletisme Adaptat de París, emmarcat en el Word Para Athletics 2023. Aquesta era la seua primera participació en una competició internacional absoluta i en ella va aconseguir també batre el rècord d’Espanya superant en quasi mig segon el seu anterior rècord. 

L’atleta del Club Atletisme Xàtiva, qui pateix paràlisi cerebral des del seu naixement, va participar en 2019 en la XII Carrera Popular d’Aspromivise animant a totes les persones participants, i allí va ser descoberta per Celia Maestre, membre de Relevo Paralímpico, qui la va fitxar per a l’atletisme adaptat. En 2020 va participar en la seua primera competició i després de tres anys d’esforç i constància Judith va aconseguir acudir al Mundial i emportar-se la medalla de bronze. L’atleta, a més, va rebre el passat mes de juliol la insígnia de la ciutat a mans de l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà. 

El regidor de Cultura de Xàtiva, Alfred Boluda, valorava així els premis 9 d’octubre d’enguany: