Des del servei d’UCI de l’Hospital Lluís Alcanyís i des de Medicina Preventiva transmeten diversos consells molt útils davant la COVID-19

En la jornada d’ahir, el Departament de Comunicació del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent va emetre nota de premsa amb diversos consells davant la Covid-19. Des de l’UCI de l’Hospital Lluís Alcanyís i des de Medicina Preventiva van voler transmetre així a la societat uns interessants consells per la seua utilització de guants davant la COVID-19.

Segons indiquen, l’ús de guants per part de la població en general és una mesura NO RECOMANADA per autoritats oficials com l’Organització Mundial de la Salut, ja que no aporta una protecció addicional respecte a la higiene de mans i, fins i tot, pot incrementar les possibilitats de transmissió de la malaltia entre persones o a partir de superfícies potencialment contaminades.

Des de la societat Espanyola de Medicina Preventiva, Salut Pública i Higiene s’argumenta que NO SÓN NECESSARIS ELS GUANTS. El virus no pot penetrar en la pell sana i, per tant, no és possible la transmissió de la malaltia d’aquesta manera, sent INNECESSARI tenir una capa addicional de protecció amb l’ús de guants. A més a més, els guants són tan susceptibles de contaminar-se com la pell i llevar-los-hi sense contaminar-se les mans NO ÉS SENZILL, per la qual cosa requereix una tècnica específica.

Per tant, els guants han d’utilitzar-se EXCLUSIVAMENT quan hi ha una indicació expressa (com en els comerços per a triar fruites i verdures) i retirar-los immediatament després de finalitzar la necessitat. SEMPRE ha de fer-se higiene de mans abans i després del seu ús.

L’ús de guants no impedeix que ens toquem la cara i ens puguem infectar, el que fa que la higiene de mans sobre guants siga menys efectiva que sobre la pell. A açò cal sumar que els guants generen una falsa sensació de seguretat a l’usuari, ja que portar guant implica pèrdua de tacte i la contaminació passa desapercebuda. Per exemple, no es percep si es toca una superfície humida.

Per últim, quan s’usen guants de manera habitual es disminueix la freqüència de la higiene de mans, la qual cosa implica un INCREMENT dels contactes de risc.