«La llum de l’art» comptarà amb unes 85 obres, una vintena d’elles inèdites, i es trobarà a Sant Domènec, Sant Agustí, als museus i a la plaça de la Seu

L’art de Manolo Boix arriba a Xàtiva a través de l’exposició antològica «La llum de l’art», la qual es podrà visitar fins al 30 d’agost. Aquest dissabte passat va ser presentada pel mateix artista junt amb l’alcalde Roger Cerdà, el comissari de l’exposició Martí Domínguez i la regidora de Cultura Raquel Caballero. 

Segons va indicar l’alcalde, Roger Cerdà, «No es pot entendre la història de l’art valencià de la segona meitat del segle XX i principis del XXI sense Manolo Boix, un d’aquells artistes de referència dins del territori valencià. Per això mereixia tancar aquest cicle d’exposicions als espais escènics de la nostra ciutat». 

La mostra ocuparà cinc espais de Xàtiva: l’exconvent de Sant Domènec, l’església de Sant Agustí, els museus de l’Almodí i la Casa de l’Ensenyança i la plaça de la Seu. Compta amb unes 85 obres, combinant la pintura i l’escultura, de les quals al voltant d’una vintena seran inèdites. Algunes d’aquestes obres han estat prestades per part d’organismes com ara la Generalitat Valenciana, Diputació de València, l’Espai Joan Fuster, l’IVAM, el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, la Fundació Bancaixa, el Museu de Vilafamés i alguns particulars. 

En paraules del comissari de l’exposició, Martí Domínguez, «aquesta exposició té molts elements nous, amb una retrospectiva de les distintes èpoques de Manuel Boix». A la Casa de l’Ensenyança es podran trobar algunes de les seues primeres obres, amb pintures de la dècada dels 70, les quals mostren la tristesa de la postguerra i que tenen molta força des del punt de vista simbòlic». També destacarà l’apartat dedicat a la pilota valenciana, el qual compta amb una peça inèdita, «un raspall monumental que va costar un dia sencer de poder col·locar, i que suposarà una gran sorpresa per a la gent que entre a Sant Agustí». 

Domínguez ha asseverat que «les exposicions han de servir per a recuperar coses que han quedat ja oblidades, com ha passat amb el Tríptic Daurat, que és la icona d’aquesta exposició amb aquesta força de rebel·lia i resurrecció de la ciutat». De fet, aquesta obra, restaurada per la mateixa filla de l’artista, Anna Boix, ix per primera vegada del despatx d’alcaldia de l’Ajuntament. «Aquest quadre ens demostra la vinculació que ha tingut la ciutat de Xàtiva amb l’artista, i que se suma a l’escultura de l’Arc Daurat que es troba a Sant Josep, una de les primeres peces que es van realitzar en honor a la pilota valenciana», va destacar l’alcalde. 

A Sant Domènec també es compta amb una visió de les forces de la vida i la mort fins a la gran història de les Germanies amb el Vicent Peris que es troba a l’absis, cap per avall i decapitat, representant la història de vida i de lluita per mantenir la identitat com a valencians. 

La regidora de Cultura Raquel Caballero, va destacar que «amb Manuel Boix tanquem el cicle d’artistes valencianes que, a més de ser les figures més representatives del segle XX, han sigut grans amics com són Artur Heras, Andreu Alfaro, Rafael Armengol i el mateix Boix». Caballero ha anunciat que s’organitzaran visites guiades des d’abril fins al mes de juny, i ha destacat la inclusió de l’església de Sant Agustí entre els espais culturals del centre històric que alberguen mostres d’art com aquesta. 

Manuel Boix, nascut a l’Alcúdia l’any 1942, és un artista valencià amb un ampli reconeixement internacional tant en l’àmbit de la pintura com en l’escultura, obra gràfica i la il·lustració, sent un dels introductors del nou realisme a Espanya en la dècada dels 60. Va obtenir en 1980 el Premi Nacional d’Arts Plàstiques i també va realitzar una llarga estada a Nova York.