L’enquesta està elaborada pels alumnes de 1r de batxillerat de l’IES Josep de Ribera

L’enquesta, es va presentar el passat divendres al Saló d’actes de l’Institut i ha estat elaborada pels alumnes de 1r de batxillerat del centre i coordinada pel departament de Geografia i Història.

L’informe que es presentava enguany tenia un interés especial donat que no es feia des de 2019. L’esclat de la pandèmia va suposar la paralització del projecte, el que va suposar un buit d’informació de dos exercicis. Per altra banda, la proximitat de les eleccions vinents municipals, feia més interessant el seu resultat.

De les dades polítiques que es desprenen de l’informe presentat destaquem la intenció de vot dels xativins i xativines. Segons l’enquesta, el PSPV-PSOE obtindria 10 regidors, El partit popular pujaria de 4 a 5/6 regidors, Xàtiva Unida passaria de 5 a 3/4 regidors, Compromís tindria 1 regidor i Vox, 1 regidor. Ciudadanos desapareixeria de l’Ajuntament.

Una dada molt interessant és l’autoposicionament ideològic dels enquestats. Se’ls demanava que es posicionaren de l’1 al 10, sent l’1 extrema esquerra i 10 extrema dreta. Si en anteriors enquestes la mitjana se situava en 4,8, ara ha passat a ser 5.

Una altra de les qüestions plantejades era que feren una valoració de la gestió realitzada per l’equip de govern actual integrat pels 2 partits que conformen la coalició des de les últimes eleccions locals: Psoe i Ciudadanos. La valoració global calculant la mitjana de totes les respostes resultaria d’un 5,6. Per tant, un aprovat.

La valoració dels portaveus polítics va deixar una lleugera davallada de la puntuació dels líders dels partits d’esquerres, Cerdà i Lorente, i un lleuger augment per a la líder del PP, Maria Josep Pla i per al líder de Ciutadans, Juan Giner.

Cerdà baixa del 6,5 al 5,8, Lorente del 5,6 al 5,1, encara que mantenen l’aprovat. Per altra banda, Maria Josep Pla puja del 4,2 al 4,7 i Juan Giner, del 4,2 al 4,4, que segueixen suspenent en valoració.

Pel que fa al nivell de coneixement de la resta dels regidors de l’ajuntament, el regidors socialistes ocupen clarament les tres primeres posicions. Xelo Angulo, Natxo Reig i Pedro Aldavero, són els més coneguts, amb xifres molt semblants. A una certa distància ocupa el 4t lloc Lena Baraza i, ja amb un menor nivell de coneixement per la ciutadania, la resta de components del grup socialista.

De Xàtiva Unida, la regidora més coneguda, després del portaveu, és Amor Amorós situant-se en 4a posició. Del PP, destaca la 6a posició que ocupa Marcos Sanchis en el còmput global. María Beltran, actual regidora no adscrita a cap partit polític ocuparia la 7a posició.

L’enquesta presentada es va fer al municipi de Xàtiva a principis del mes d’abril. Es van realitzar un total de 376 enquestes-entrevista personals i viàries. Passades per 9 equips de 10/11 enquestadors amb qüestionari de preguntes tancades, ubicats en 34 punts diferents de la ciutat.