El neuromonitoratge continu del nervi recurrent i laringi superior millora la seguretat del pacient i redueix les complicacions

L’Hospital Lluís Alcanyís ha incorporat una nova tècnica quirúrgica en la cirurgia de tiroide que millora la seguretat del pacient i redueix les complicacions postquirúrgiques.

La tècnica que s’ha començat a realitzar es denomina neuromonitoratge continu del nervi recurrent i laringi superior. Aquesta tècnica quirúrgica consisteix en el registre continu durant la intervenció quirúrgica de la conducció del nervi recurrent i del nervi laringi superior. L’esmentat registre ho realitza un neurofisiòleg que orienta el cirurgià en la pràctica de la cirurgia de tiroide i paratiroide amb l’objectiu de prevenir lesions accidentals dels esmentats nervis que podrien condicionar trastorns en la fonació. Aquestes estructures nervioses són molt delicades i la cirurgia sobre elles requereix molta precisió en la dissecció quirúrgica.

Aquesta nova tècnica millora a la utilitzada anteriorment que, a més d’utilitzar un servei extern més costos, monitorava els nervis no de forma contínua sinó intermitent.

Amb aquest procediment s’incrementa el grau de seguretat del pacient que ha de sotmetre’s a una cirurgia d’extirpació de la glàndula tiroide o paratiroide. A més, s’incrementa també la seguretat del professional en la pràctica quirúrgica i redueix els costos del monitoratge en realitzar-se amb recursos propis de l’hospital.

Aquest nou procediment s’ha pogut realitzar actualment en millorar la llista d’espera de la unitat de Neurofisiologia després d’incrementar-se la plantilla amb un facultatiu més.

La posada en marxa d’aquest procediment sorgeix de la cooperació entre els Serveis de Cirurgia General, que ha promogut la millora, i el Servei de Neurofisiologia.

Actualment, l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva realitza anualment una mitjana de 50 intervencions de tiroide i 10 de paratiroides. La tècnica que s’ha començat a implantar s’aplica sobre aquelles cirurgies que, per les característiques del cas, puguen presentar major risc de lesió nerviosa.

Des del Servei de Cirurgia General s’ha defés la qualitat que proveeix aquest procediment perquè “representa un avanç quant a la seguretat del pacient en la cirurgia de tiroide i paratiroide”. Per la seua banda, el Servei de Neurofisiologia ha destacat que “es tracta d’una ampliació molt important de la seua cartera de serveis” i afegeix “que ha pogut iniciar-se en aquest moment a causa de l’increment de recursos humans en aquest servei i la millora de la seua demora mitjana d’altres tècniques i atenció de consultes”.

En aquestes primeres setmanes, s’han realitzat ja un total de cinc intervencions quirúrgiques amb aquesta tècnica i els seus resultats els qualifiquen ambdós serveis com “satisfactoris i que milloren, sens dubte, la tècnica que s’aplicava anteriorment, perquè la complementen”.