El treball “Civitas populesque Saetabis. Diplomatari inèdit de Xàtiva. 1396-1944”, que compta amb més de 3.500 pàgines, servirà per a facilitar els projectes de futurs investigadors

Ahir de vesprada va tindre lloc a la Casa de Cultura de Xàtiva la presentació del treball “Civitas populesque Saetabis. Diplomatari inèdit de Xàtiva”, de l’historiador Mariano González Baldoví. I ho va fer acompanyat de la vicerectora de Cultura i Societat de la Universitat de València, Esther Alba Pagán; el regidor de Cultura, Alfred Boluda; l’exdirector de l’Arxiu Municipal de Xàtiva, Isaïes Blesa, i l’alcalde de la ciutat, Roger Cerdà. 

El treball és una compilació de documents històrics de la ciutat de Xàtiva, tant de llinatges de les oligarquies dominants com de llinatges del poble pla, organitzats minuciosament per temàtica i cronologia amb l’objectiu de facilitar l’enteniment del lector i les futures investigacions. 

El dietari és fruit de 45 anys de tasca de recerca i compta amb 4 volums, que tots junts sumen més de 3.500 pàgines i que abasten més de 6 segles d’informació històrica, des del 1306 fins al 1944. A més, té vora 5.000 notes a peu de pàgina referents a la identificació de les persones citades, data i lloc de naixement, si es coneix, i la relació de parentesc entre elles. 

Ahir, aquesta tasca va poder finalment veure la llum i serà, a partir d’aquest moment, una obra de consulta que atorga a la ciutat de Xàtiva una memòria escrita d’un valor incalculable.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va expressar que “Estem davant d’un treball colossal que marca un abans i un després per a la historiografia.” Posteriorment, dirigint-se a l’autor, li va dir que “deixa al nostre abast el treball de tota una vida, un gest molt lloable, així com una mostra de generositat i entrega absoluta i un signe més que evident del seu amor per la nostra ciutat, de qui ha sigut i és un gran defensor”.