La mostra es complementa a través de dos espais diferenciats com la Casa de Cultura i el Museu de Belles Arts-Casa de l’Ensenyança

El museu de Belles Arts-Casa de l’Ensenyança i la Casa de Cultura de Xàtiva alberguen fins el proper 13 de desembre, l’exposició «Rius per l’aire. Aqüeductes de la Comunitat Valenciana», organitzada per la Càtedra Demetrio Ribes de la Universitat de València. Ahir va tindre lloc la presentació i un passe de premsa, al qual assistiren la regidora de Cultura Raquel Caballero i el Director de la Càtedra i catedràtic d’Història de l’Art Luis Arciniega.

L’exposició s’apropa a les més significatives conduccions suspeses de la xarxa hidràulica valenciana des de l’Antiguitat fins a mitjans del segle XIX, moment en que es generalitza l’abastiment contemporani d’aigua a les poblacions. Per a tal fi compta amb abundant material gràfic, combinant fotografia antiga i moderna amb mapes i plànols, gravats i altres materials audiovisuals, tot amb l’objectiu de realçar el patrimoni de la cultura de l’aigua, senyal d’identitat del territori valencià.

El director de la Càtedra Luis Arciniega va explicar que la Càtedra Demetrio Ribes es dedica des de l’any 2003 a l’estudi del transport i de les seues infraestructures, l’obra pública i l’enginyeria. Arciniega també va assegurar que «per a Xàtiva aquest estudi és significatiu ja que al segle XVI ja es deia que era la ciutat amb major abundància d’aigua i fonts de tot el regne, determinant fins i tot el seu urbanisme».

L’exposició recull material de nombroses biblioteques, arxius i fototeques d’àmbit nacional per a aportar al públic un repertori que permet contextualitzar la singularitat del patrimoni de Xàtiva amb la mateixa tipologia que existeix en la resta de la Comunitat Valenciana.

Raquel Caballero, regidora de Culttura va explicar que «És una oportunitat tenir aquesta exposició perquè servirà com a reclam turístic per a les famílies que visiten la nostra ciutat» i va recordar que també s’han organitzat per al mes de desembre unes visites guiades gratuïtes per tal de conèixer millor la ruta de l’aigua de Xàtiva.

A més a més cal destacar que s’ha oferit una unitat didàctica a tots els centres de la ciutat i de la comarca, per tal de que coneguen millor la geografia i el ric patrimoni hidràulic a la Comunitat Valenciana.