La peça, cedida a la ciutat per part de l’artista, s’ubica des de hui a la plaça del Trinquet per la seua referència a la pilota valenciana

L’escultura “L’angle trencat pel moviment”, de 1990, que l’artista i la seua família han decidit cedir a Xàtiva, ha ocupat aquest dilluns la seua nova ubicació, a la plaça del Trinquet. 

Es tracta de la segona figura de l’exposició antològica “La llum de l’art” de Manuel Boix, visitable fins al 31 d’agost, que es quedarà a Xàtiva, després que també es confirmara fa uns dies l’acord entre l’Ajuntament i l’IVAM per a la cessió de la peça “El laberinto”, ubicada durant la mostra al pati de l’Almodí, i que es quedarà així a la col·lecció permanent del museu. 

“L’angle trencat pel moviment” és una escultura de ferro, de 6 metres d’alçada, que des de l’inici de l’exposició es podia visitar a la plaça de la Seu. La peça canvia hui de lloc i la seua destinació no és casualitat, ja que forma part de la sèrie “El punt dins el moviment” que fa referència a la pilota valenciana, mentre que la plaça del Trinquet era l’espai on s’ubicava un dels antics trinquets de la ciutat. A més a més, romandrà a prop d’una altra figura del mateix artista vinculada a aquest esport, “L’arc daurat”, que es pot trobar a un dels llocs més emblemàtics de l’entorn de la costa del castell, al costat de l’ermita de Sant Josep. 

Amb aquesta són ja 9 les escultures d’artistes valencians que, des de l’any 2015, s’han anat instal·lant a Xàtiva. Raimon va cedir la peça “La veu d’un poble”, amb la qual el va homenatjar l’artista xativí i amic particular Andreu Alfaro, mentre que Rafael Armengol també va obsequiar la ciutat amb l’escultura “La penca”, que també es va poder visitar a la plaça de la Seu durant la seua exposició antològica. Mitjançant la regidoria de Memòria Històrica, també s’han anat col·locant a Xàtiva escultures en homenatge als deportats xativins als camps nazis de concentració: Una peça obra d’Alfred Moral i ubicada a la plaça Arquebisbe Mayoral, dues escultures d’Inma Abarca en record als represaliats durant la Guerra Civil, “En defensa de la vida” ubicada a l’Avinguda Corts Valencianes i altra al cementeri municipal, o la figura de Miquel Mollà en homenatge a Francesc Bosch i Morata amb el títol “Esqueix”. Completen les escultures dels últims huit anys el monument a Raimon ubicat a la plaça Sant Jordi, prop del carrer Blanc on va nàixer, obra de Rafa Amorós i Joan Olivares; i l’escultura “Cadència” de Toni Marí, cedida pel club Rotary i que es pot trobar a l’esplanada del poliesportiu les Pereres.