Es dispararan un total de 7 mascletades i dos nits del foc, i es col·locaran urinaris públics a l’Avinguda Selgas

La regidora de Falles Maria Beltrán i la presidenta de la Junta Local Fallera de Xàtiva Cèlia Gorrita van presentar ahir de matí la programació de les falles 2023, que tindrà novetats com ara la celebració d’una festa prèvia a les falles, oberta a tota la ciutadania, i amb la disparada de fins a 7 mascletades i 2 nits del foc. 

Per al cap de setmana previ a la setmana fallera s’han previst dues festes per a la ciutadania de Xàtiva, tant per al públic en general com per a les persones grans en particular. El dissabte 11 de març tindrà lloc a la Plaça del Mercat una festa DJ de 17 a 22 hores amb la participació de DJ Robles, DJ Mark, Sagy, DJ Patri H, DJ Rafa Llácer i Javi Patiño, i abans es dispararà la primera mascletada de les falles 2023, a les 14 h, al Jardí de la Pau, a càrrec de la pirotècnia Hermanos Caballer. D’altra banda, el diumenge 12 de març, se celebrarà al Jardí de la Pau un dinar per a persones grans amenitzat amb orquestra, amb un total de 500 places disponibles. Els tiquets es podran arreplegar del 6 al 9 de març, de 10 a 13 hores, al MUF de Xàtiva, el museu faller, ubicat al carrer Montcada. 

Cal destacar que el dissabte, 11 de febrer, Xàtiva també acollirà la 52o edició del Trofeu de Sa Majestat El Rei de Vehicles Antics, amb l’etapa final del ral·li. Els 40 cotxes participants es podran veure a partir de les 13:30 h a l’avinguda de Selgas i faran un xicotet recorregut pels carrers de la ciutat abans de començar la prova, cap a les 17 h. 

A més de la mascletada del dia 11, el Jardí de la Pau acollirà altres sis mascletades entre el 14 i el 19 de març, a les 14 hores, disparades per Pirotècnica Tamarit i per Hermanos Caballer. A més a més, el divendres 17 de març, a les 23 hores, tindrà lloc una Nit del foc amb disparada d’un castell simultani des de les demarcacions de cadascuna de les comissions de la ciutat, mentre que el dissabte 18 de març a les 22:30 es realitzarà altra nit del foc, en aquest cas des del Jardí de la Pau. 

Però la programació fallera ja està en marxa i aquest dissabte se celebrarà la Crida amb una jornada plena d’activitats. A les 8 del matí tindrà lloc una macrodespertà pels carrers de Xàtiva, i a les 12 h, l’acte contra la violència de gènere a les portes de l’Ajuntament, amb la participació de les falles de la ciutat. Ja de vesprada, a les 19 hores es farà la lectura d’actes de l’exposició del Ninot i a les 20 h, s’iniciarà la Crida de les Falleres Majors de Xàtiva des dels balcons de l’Ajuntament. Posteriorment, a les 20:30, s’inaugurarà l’exposició del ninot a la Casa de Cultura. El dia finalitzarà a les 22 hores amb el sopar de la Crida. 

A més, la regidora de falles Maria Beltrán ha destacat que aquest any es tornarà a projectar un vídeo-mapping a la façana de l’Ajuntament. «Aquesta posada en escena ens l’oferirà un estudi que treballa en l’àmbit nacional, especialitzat en la creació de projeccions 3D». Un dels últims treballs d’aquesta empresa va ser el del passat Nadal a l’Ajuntament de València. 

En març, el diumenge 5, està prevista la romeria de pujada a Sant Josep, a les 10:30 h, i el posterior dinar popular de germanor, a partir de les 12 h. En la setmana fallera se succeiran les activitats habituals: visita de la JLF a la plantà de les falles de la ciutat el dia 15, entrega de premis de les falles 2023 amb prèvia visita a la residència dels jubilats el dia 16, la visita oficial a les falles el dia 17, l’ofrena de flors a la Mare de Déu de la Seu el dia 18 i la missa en honor a Sant Josep amb posterior baixada en romeria, i dia de la Cremà, el dia 19. Finalment, el divendres 24 de març, se celebrarà el lliurament dels premis Cadafal 2023 als artistes guanyadors de cada secció. 

Segons va explicar la presidenta de la Junta Local Fallera de Xàtiva, Cèlia Gorrita, «Aquest any tornem a la normalitat, i per això l’entrega de premis tornarà al saló de plenaris de l’Ajuntament, amb totes les comissions baix esperant, i també el recorregut de falles del dia 17 que esperem que se celebre amb seguretat, i molestant el mínim possible al veïnat i al tràfic rodat». 

La regidora de Falles Maria Beltrán va remarcar altra novetat per a la setmana fallera, i és la col·locació d’urinaris públics a la vorera de l’Avinguda Selgas, entre les escales del jardí de la Pau i el bar Moncho. Segons va explicar la regidora, aquests banys públics donaran servei fins a 28 persones i comptaran amb personal de manteniment de neteja durant el seu horari d’obertura, de 10 del matí a 22 de la nit. Aquest servei és necessari perquè es concentra molta gent en moments puntuals de la setmana de falles com ara les mascletades, l’entrega de premis i la desfilada de l’ofrena. 

La regidora de falles va aprofitar la roda de premsa per destacar que les falles de Xàtiva tenen un gran compromís per la igualtat perquè a més de la concentració d’aquest dissabte, per primera vegada, la JLF, compta amb una presidenta, i a més és l’any amb un major nombre de presidentes en les comissions de la ciutat. Beltrán també va destacar que, per primera vegada en la història de les falles de Xàtiva, es tindrà 6 comissions en la Secció Especial, i ha desitjat a les Falleres Majors Laura i Noa «que graven cada segon en les seues retines perquè ja són part de la història de les falles de Xàtiva». Per últim, la regidora s’ha dirigit als fallers i fallers assegurant que «és moment de retrobar-nos i viure tot el que se’ns presenta per davant i no hem pogut fer en els darrers anys, demostrant que la nostra festa és tradició, cultura, patrimoni i germanor»; i ha animat als xativins i xativines «a què isquen als carrers i gaudisquen de les falles de Xàtiva».