La decisió va respondre a les peticions veïnals formulades durant una visita prèvia a l’illa de compostatge del municipi de Cerdà

Segons l’alcalde, el Partit Popular de Xàtiva torna a desinformar a la ciutadania emetent informacions falses a través de notes oficials del seu grup municipal. En resposta a la seua darrera nota de premsa sobre la instal·lació d’una illa de compostatge a la Torre d’en Lloris, cal ressenyar que el passat divendres 30 de setembre, l’alcalde, Roger Cerdà, va comunicar per escrit al Consorci de Residus V-5 la seua petició que «no es duguen a termes aquelles actuacions tendents a la implantació de l’illa de compostatge prevista a la pedania de Torre d’en Lloris, en la ubicació inicialment prevista». Tal com deixa clar l’alcalde en aquesta comunicació oficial, es va desestimar la ubicació inicialment prevista tenint en compte les peticions veïnals i, en conseqüència, s’estan buscant altres alternatives per a la instal·lació de la dita illa de compostatge. 

D’altra banda, els fets desmenteixen les acusacions d’imposició, falta de consens i de transparència abocades per Marcos Sanchis, president del Partit Popular de Xàtiva. Segons recorda l’equip de govern municipal, el passat 26 de setembre, Roger Cerdà, junt amb l’alcaldessa pedània, Ma Nieves Roselló, i 70 veïnes i veïns de la Torre d’en Lloris, varen visitar l’illa de compostatge del municipi de Cerdà i mostraren el seu acord en què es fera una instal·lació de similars característiques a la pedania de Xàtiva, encara que buscant una ubicació diferent de la inicialment prevista. Aquest recent fet va motivar l’escrit de l’alcalde al COR, anteriorment referit. Prèviament, Cerdà i Roselló visitaren l’illa de compostatge d’Otos perquè l’alcaldessa pedània coneguera de primera mà el funcionament d’aquest tipus d’instal·lacions. 

A més a més, l’illa de compostatge de la Torre d’en Lloris apareix en el Pla Local de Gestió de Residus, aprovat en el plenari municipal de juny de 2020, acord que va convertir a Xàtiva en el primer municipi de més de 20.000 habitants en disposar d’un pla local de gestió de residus, gràcies, entre altres coses, al vot favorable del mateix Marcos Sanchis. Fins i tot, el comunicat del Partit Popular ignora que en el procés participatiu d’elaboració d’aquest pla de gestió es va dur a terme una reunió informativa en la pedania de la Torre d’en Lloris, reunió on es va comunicar a la població el sistema previst i es va donar a conéixer a les persones assistents en què consisteix una illa de compostatge. Aquesta reunió informativa va tindre lloc a les 11 hores del dissabte 7 de març de 2020, al local social de la pedania. 

L’alcalde Roger Cerdà s’ha mostrat molt crític amb les manifestacions del portaveu popular. 

Segons informa el COR V-5, les illes de compostatge estan pensades per a xicotets nuclis de població, pedanies o barris i pretenen el tractament in situ de la fracció orgànica dels residus sòlids urbans. Mitjançant el funcionament d’aquest tipus d’instal·lacions, es pot arribar a reduir en un 50% el volum de residus que es transporten a costoses plantes de tractament, així com reduir els costos de gestió. El tractament de la fracció orgànica pot arribar a ser fins a 5 vegades més barat que el residu urbà barrejat.