Aquest innovador projecte educatiu busca acostar a l’alumnat dels centres educatius no universitaris la música i la cultura popular valenciana

El Centre Cultural CCX de Xàtiva va acollir ahir dijous la presentació de l’Aula Didàctica de Música i Dansa d’Arrel Tradicional Salvadora Sancho, a la qual van assistir la directora general d’Innovació Educativa Reis Gallego, la regidora de Cultura Raquel Caballero, el cantaor Pep Gimeno Botifarra i els professors del programa German González i Celeste Lafarga. 

Aquesta Aula Didàctica Salvadora Sancho és un projecte educatiu innovador posat en marxa des de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport per tal d’acostar a l’alumnat dels centres educatius no universitaris a la música i la 

cultura popular valenciana, realitzant l’estudi del nostre patrimoni Musical. Està destinada a tota la comunitat educativa, especialment a l’alumnat de Primària, Secundària i Batxillerat dels centres educatius de tot el territori, convertint-se en un espai d’aprenentatge i reflexió al voltant de la música i la dansa popular valenciana amb tallers per a tots els nivells. 

Salvadora Sancho va ser una dona de Canals arrelada a la música tradicional i valenciana des de menuda, ja que la seua família solia cantar i versar a la porta de casa, tal com es feia antigament. Amb problemes de visió, però amb grans dots musicals i vocals, Salvadora es va ensenyar a tocar la guitarra de manera autodidàctica. 

Segons va explicar la directora general d’Innovació Educativa Reis Gallego, “Era important traure a la llum a les persones anònimes que han treballat tant per la nostra cultura, com va ser Salvadora Sancho. Esperem que a través d’aquesta aula es puguen traure a la llum molts altres noms anònims, per a poder conéixer-los”. 

La regidora de Cultura de Xàtiva, Raquel Caballero, va indicar que «ens enorgulleix tindre aquesta Aula Didàctica a Xàtiva, perquè des de fa 40 anys hi ha ací associacions com la del Corpus o l’Escola de Danses; i persones com Pep Gimeno Botifarra, Raquel Langa o Sebastià Garrido, fent un treball fantàstic en la recerca de documentació de les nostres tradicions, continuant eixe treball de divulgació a través de les escoles de Xàtiva». Caballero va afegir que aquest «és un projecte que permet preservar aquest patrimoni que forma part de la nostra identitat com a valencians és ensenyar-lo als xiquets i xiquetes, perquè es mantinga en el futur». 

El cantaor Pep Gimeno Botifarra, va declarar que «feia falta una aula com aquesta, per recordar les nostres arrels. La gent gaudirà d’aquest nou espai que ha de perdurar en el temps, perquè hem de dignificar la nostra llengua, les nostres cançons i als nostres majors, ja que gràcies a elles i ells podem recuperar tot açò». 

Des que començaren els primers tallers de prova en desembre de 2022, ja han passat per l’Aula Didàctica uns 530 alumnes. Els tallers s’iniciaran hui divendres i continuaran durant tot el mes d’abril amb centres de la Granja de la Costera, Alzira, Novetlè, Pedreguer o Llocnou entre altres poblacions. L’Aula es troba ubicada al CCX de Xàtiva i es poden consultar els tallers que s’ofereixen al web de la generalitat, o a través del correu electrònic aula.salvadorasancho@gva.es. 

La directora general Reis Gallego també va anunciar en l’acte que el CEFIRE de Xàtiva acollirà durant el 12, 13 i 14 de juliol unes jornades didàctiques de formació del professorat de música tradicional i dansa. Comptarà amb una ponència inicial de Vicent Torrent i Maribel Crespo, seguint amb ponències i materials didàctics.