A l’acte inaugural del mural serà el dissabte, 4 de març a les 12 h. Intervindran, la presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes del Raval-Retorno, Emilia Garcia, l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i l’artista Toni Espinar

L’associació de Veïns i Veïnes del Raval-Retorno dintre de les seues activitats i compromís amb el Barri, vol valorar i visibilitzar el seu patrimoni arqueològic on destaquen els banys àrabs i el nimfeu romà, que ara no són visitables. L’Associació considera que habilitar aquests espais donaria més impuls al barri incloent-los als itineraris turístics. 

La primera iniciativa ha sigut la realització d’un mural de grans dimensions per donar a conéixer el nimfeu romà que es troba al Parc dels Sariers. L’autor de l’obra és Toni Espinar, artista urbà, pintor, muralista i restaurador patrimonial que ja ha fet murals en moltes poblacions del País Valencià, i en algunes ciutats de la resta de l’estat. 

Els treballs d’arqueologia previs d’unes obres al barri del Raval, van trobar restes islàmiques, concretament un aljub. Baix va aparéixer una estructura amb un frontal monumental amb fornícules i escultures per on brollava l’aigua fins a una piscina. Semblava una construcció urbana consagrada a les nimfes, amb un altar, fonts i columnes, probablement situada a manera de placeta, segons la informació facilitada per l’arqueòleg municipal Àngel Velasco. Es creu que es tracta d’un nimfeu únic a la península Ibèrica. En aquests moments encara no es pot precisar la seua extensió, encara que hi ha indicis que el frontal poguera estar a l’altura del carrer hostals. 

L’acte inaugural del mural serà el dissabte, 4 de març a les 12 h. Intervindran, la presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes del Raval-Retorno, Emilia Garcia, l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i l’artista Toni Espinar. Després s’oferirà un vi d’honor a tots els presents. L’Associació ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Xàtiva i entitats privades locals.