Este és l‘esborrany del memorial presentat a les Corts de Cadis, per Joaquim Llorenç Villanueva, en nom del governador i Ajuntament

L’Arxiu de Xàtiva publica el document del mes de setembre; La restitució del nom a la ciutat de Xàtiva. Concretament és l‘esborrany del memorial presentat a les Corts de Cadis, per Joaquim Llorenç Villanueva, en nom del governador i Ajuntament.

Tal i com reflexa el document, després de la crema i expulsió dels seus pobladors que patí Xàtiva en 1707 i cremat el seu arxiu, s’intentava fundar un nou municipi, una colònia: “Colonia nueva de San Felipe“. Així, el nom de Xàtiva quedava esborrat, oblidat i soterrat en la història. No obstant això, la mesura de Felip Vé sols afectà en la superfície, perquè més que l’entorn físic, són les comunitats les que conformen la identitat, i mentre aquestes no canvien, aquesta segueix estant present. 

A les corts de Cadis van acudir vint-i-un diputats valencians, d’entre tots ells, dos eren de la nostra ciutat: Joaquim Llorenç Villanueva i Manuel Albelda. La primera menció del projecte de canvi de nom la donà Villanueva en una carta a l’Ajuntament, datada del 12 d’abril de 1810, on demana es busquen en l’arxiu els documents relacionats amb el canvi de nom. L’ajuntament procedí i Villanueva confeccionà el 3 de juliol un primer esborrany, mentre que el text definitiu fou aprovat el 20 de juliol per l’ajuntament. 

El 26 de setembre de 1811 Joaquim Llorenç va llegir públicament el memorial i la càmera legislativa de Cadis aprovà el restabliment del nom de Xàtiva. La notícia arribà a la ciutat un mes més tard, el 28 d’octubre, decidint que s’anuncie la notícia en bàndol el 5 de novembre.

Cal destacar que aquest document, és aquell esborrany que s’aprovà un 20 de juliol de 1811 en el qual s’inclou la petició de Villanueva i, d‘esmentar «Xàtiva» sense castellanitzar, amb la «X».