El Betlem s’inaugura el 16 de desembre i els dies de preus populars a les atraccions mecàniques seran el 22 i 28 de desembre i el 8 de gener, amb un preu màxim de 2,5 euros

El regidor de Fira i Festes de l’Ajuntament de Xàtiva, Pedro Aldavero, va presentar el divendres passat la programació d’actes per a les festivitats de Nadal i Reis 2022-23. La principal novetat d’enguany ve de la mà de ses majestats els Reis Mags, que arribaran a les 12 hores del 5 de gener a la plaça del Mercat de Xàtiva. D’aquesta manera, s’espera que les xiquetes i xiquets de Xàtiva puguen disposar de més temps per a saludar i fer-se fotos amb els Reis Mags.

Que els reis arriben abans a Xàtiva també permetrà començar la cavalcada més prompte; concretament, a les 18:30 h, i es mantindrà el mateix recorregut que l’any passat. Així, continua ampliant-se el pas de la cavalcada a l’avinguda República Argentina per a incrementar l’aforament de públic que s’acosta a gaudir d’aquest tradicional espectacle. El 3 i 4 de gener es rebrà la visita dels emissaris reials al costat de l’Ajuntament, de 12 a 14 h i de 17:30 a 19:30 h per a rebre les cartes dels xiquets.

El regidor, Pedro Aldavero es va mostrar satisfet que «per fi puguem celebrar un Nadal com cal i per això les distintes regidories, així com les associacions i col·lectius de la ciutat que participen en els actes, hem preparat una programació en la qual s’han recuperat tots els actes que havíem fet els darrers anys». El regidor va tindre paraules d’agraïment «per a totes les associacions i col·lectius per la seua participació en aquesta programació».

Aldavero va explicar també que, en aquesta edició, s’han programat un total de 67 activitats que es realitzaran als tradicionals espais culturals i carrers de la ciutat, com són el JOC, centre d’oci i cultura; el Gran Teatre, la Casa de la Joventut, el CCX, el Barri Nord-Oest, l’Albereda Jaume I o la plaça del Mercat, entre d’altres.

Al JOC, i per a joves de 12 a 18 anys, hi ha programades 30 activitats que es duran a terme entre les 18 i les 20 h. Activitats tan diverses com xerrades informatives, manualitats, jocs, disseny de samarretes, tallers, murals, escape room i, el 31 de desembre, un sopar de cap d’any per a joves des de les 20 h fins a la 1 de la matinada.

Al Gran Teatre hi haurà 9 actuacions on es podrà gaudir d’espectacles de ballet, una gala musical d’homenatge a Josefina Oleaque (més coneguda com a Finita de Xàtiva), concerts de les bandes musicals de la ciutat, teatre per a adults, teatre familiar i dansa familiar.

A la Casa de la Joventut, dirigit a persones de 16 a 30 anys, s’han programat tallers de rap, projectes robòtics, jornades tecnològiques del 2 al 5 de gener, així com viatges al parc d’atraccions Warner de Madrid, a Expojove i excursions a la neu a Javalambre.

Al Barri Nord-Oest, Rytmus i l´associació de veïns del barri organitzen un cant de nadales al carrer, a la plaça Poetes Xativins, popularment coneguda com la plaça de la Telefònica.

Al CCX, organitzat per Rytmus, se celebrarà el concert «Nadal de Rytmus» on actuaran el cor, orquestra, alumnes de cant i taller d’ukelele d’aquesta acadèmia musical.

A l’Albereda i voltants, es podrà gaudir d’animació al carrer amb les actuacions musicals itinerants de l’ACDX Dixie Band, concerts al costat del Betlem dels alumnes de l’aula Suzuki del conservatori Lluís Milà, el concert de Nadal inclusiu a càrrec de l’escola de música de la Societat Musical la Nova, amb participació d’alumnes del Pla de la Mesquita i usuaris de pisos tutelats i el centre ocupacional d’Aspromivise; i també piano al carrer, una activitat oberta en la qual poden participar totes aquelles persones amants d’aquest instrument, i un concert del cor gospell de l’església evangèlica.

Pel que fa a l’agenda d’actes prevista, les atraccions mecàniques, situades a l’avinguda de Selgas estaran obertes fins al 8 de gener. Els dies de preus populars a les atraccions seran el 22 i 28 de desembre i el 8 de gener, amb un preu màxim de 2,5 euros.

El dia 15 de desembre es farà la inauguració de l’enllumenat nadalenc. El dia 16 de desembre, a les 19 hores serà la inauguració del Betlem monumental, acte que tindrà una prèvia a les 18 h, amb la tradicional cercavila de l’Home dels Nassos des de la plaça del Mercat fins a l’Albereda.

El dia 17 de desembre serà l’obertura de la fira comercial de Nadal en el seu lloc tradicional de l’avinguda de Selgas, i del 22 de desembre fins a l’1 de gener hi haurà un mercat d’artesania organitzat per Adexa a l’Albereda Jaume I.

Els dies laborables entre el 23 de desembre i el 5 de gener funcionarà l’escola de Nadal al Col·legi Gozalbes Vera, mentre que del 2 al 6 de gener hi haurà el tradicional mercat medieval a la seua ubicació habitual als voltants de la plaça del Mercat.