Des del passat mes de març s’està actuant ja en el tractament de mosquits i mosca negra, que s’estendrà fins al proper mes d’octubre

L’Ajuntament de Xàtiva ha posat en marxa el calendari d’actuació de cara a l’estiu per al control i tractament del mosquit tigre i la mosca negra dins del terme municipal. El tractament del mosquit tigre s’intensificarà el pròxim mes de juny i s’estendrà fins a l’octubre, durant els mesos de majors temperatures, tot i que ja es va iniciar el passat mes de març amb caràcter preventiu tant per als mosquits com per a la mosca negra.

En el cas del mosquit i mosquit tigre l’aplicació del producte s’aplica en aigües estancades i embornals, mentre que pel que fa a la mosca negra, l’aplicació té lloc en zones d’aigua correnta com ara séquies i rius.

La regidora de Medi Ambient, Reme Sinisterra, ha explicat així les actuacions i recomanacions als ciutadans:

El mosquit tigre és un mosquit invasor que procedeix del sud-est asiàtic, havent-se instal·lat ja en nombrosos països del continent europeu, inclòs Espanya. És menut, mesura entre 2 i 10 mm, és de color negre i amb ratlles blanques. Aquest mosquit té capacitat per actuar com a vector de malalties com ara el Dengue i el Chikunguña, tot i que també pot ser vector competent per a la transmissió d’altres virus com el Zika.

Actualment, s’ha detectat la presència del mosquit tigre a 234 dels 266 municipis de la província de València, entre els quals es troba Xàtiva, i per això aquestes campanyes de control són fonamentals de cara a l’estiu, període en el qual augmenta el seu nombre.

Les mesures preventives per evitar la proliferació del mosquit tigre passen per localitzar i eliminar els focus de cria així com evitar cúmuls d’aigua en llocs com ara balcons, patis i jardins o mantenir netes fonts i les canalitzacions. També s’aconsella buidar freqüentment els bevedors dels animals. Altres consells per evitar les picades de mosquit són instal·lar teles mosquiteres que eviten la seua entrada a l’interior, portar mànega llarga i pantalons ajustats als turmells, limitar l’activitat en exterior durant els períodes de màxima activitat del mosquit o considerar l’ús de repel·lents.