El consistori ha rebut el compromís que els jutjats de Xàtiva continuaran atenent les urgències en matèria de violència de gènere

L’Ajuntament de Xàtiva no està d’acord amb la solució plasmada al Reial decret, i així s’ha comunicat, tant despús-ahir a la direcció general, com ahir a la mateixa consellera de justícia, Gabriela Bravo, traslladant el malestar i demanant explicacions per aquest canvi de criteri respecte a l’esborrany inicial. A conseqüència d’aquesta decisió, l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, es reunirà el dilluns que ve amb la consellera per abordar aquest assumpte i parlar de la situació del nou Palau de Justícia. 

L’alcalde, en contactes amb el delegat del Col·legi d’Advocats i la jutgessa degana, ha comprovat que comparteixen el mateix malestar i inquietud per la mesura adoptada, agafant el compromís de traslladar-li-ho a la consellera en la seua reunió del pròxim dilluns. Segons fonts municipals, l’Ajuntament exigirà que, amb el nou Palau de Justícia, s’incorporen noves unitats als jutjats de Xàtiva, entre elles una de violència contra la dona, de manera que es facilite el creixement que li pertoca a aquesta seu judicial. 

Després de reunir-se amb la consellera, l’alcalde convocarà al Col·legi d’Advocats i a la jutge degana per a informar de les conclusions de l’encontre i per a elaborar conjuntament un document que plasme i canalitze les reivindicacions de la ciutat en matèria judicial front a la Conselleria de Justícia. 

Per altra banda, l’Ajuntament de Xàtiva ha rebut el compromís que els jutjats de Xàtiva continuaran atenent les urgències en matèria de violència de gènere. A més a més, se li ha informat que, a través de l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte de Xàtiva, els desplaçaments de les víctimes fins al jutjat són gratuïts i es porten a terme a través d’un servei de taxi que la víctima no haurà de pagar. 

Així mateix, l’Ajuntament ha estat informat que la creació d’un jutjat de violència sobre la dona suposa un tractament judicial específic per a les víctimes de violència de gènere, atés que, a diferència del que passa ara, aquests casos ja no van a portar-se per part dels jutjats de primera instància ordinaris sinó que tindran un jutjat per al tractament exclusiu d’aquest assumpte. 

L’Ajuntament recorda que des de 2015 fins hui, a Xàtiva s’ha creat l’Oficina d’Atenció a les Víctimes del Delicte, la Casa de les Dones, el Punt d’Intercanvi Familiar, el Centre Dona Rural 24 hores i s’ha posat en marxa el sistema VioGen per a fer un seguiment a les víctimes de violència de gènere, i també assegura que continuarà treballant de forma incansable perquè a Xàtiva hi haja els millors serveis possibles per a les dones víctimes de violència de gènere, com ha anat fent-se des de 2015.