Es tracta d’un 20% més que en el present exercici i se suma un nou premi a la diversitat LGTBIQ+ junt a l’Associació Arc de Sant Martí

L’Ajuntament de Xàtiva destinarà un total de 26.400 euros per als premis econòmics de les falles 2023, que aniran a parar a les diferents categories dels cadafals i a altres elements i aspectes com ara el llibret, el ninot o la crítica fallera i local. Es tracta d’un 20% més respecte al present exercici 2022. 

La dotació per a les falles de secció especial s’incrementa fins als 13.500 euros, amb l’increment en el nombre de participants que s’ha establit en sis falles. La guanyadora rebrà 3.500 euros mentre que la segona classificada obtindrà 2.500. La resta de comissions aconseguiran 2.250 (3o), 2.000 (4o), 1.750 (5o) i 1.500 (6o). Aquesta mateixa xifra, 1500 €, serà la que aconseguisca el primer premi de la secció primera, que es completarà amb 1.200 i 1.000 euros per al segon i el tercer premi. També aconseguiran premi econòmic el guanyador de la secció segona (1.000 euros) i el guanyador de la secció tercera (800 euros). 

Pel que fa als premis infantils, aconseguiran recompensa econòmica les falles guanyadores de cada secció: 1.400 euros per a la vencedora en secció especial, 800 en secció primera, 600 en secció segona i 400 en secció tercera. 

Els premis al llibret mantindran la dotació econòmica de 1.900 euros. El millor llibret de Xàtiva rebrà una recompensa de 600 euros mentre que el segon classificat es farà amb 500. Els premis es completaran amb 350 euros (3o), 200 euros (4o), 150 euros (5o) i 100 euros (6o). 

També aconseguiran premis el millor ninot de Xàtiva (800 euros), el millor ninot infantil de Xàtiva (500 euros), la millor crítica local (300 euros) i la millor crítica fallera (300 euros). 

Escoltem a la regidora de falles de Xàtiva, Maria Beltrán: 

Altra de les principals novetats de cara al pròxim any serà la instauració d’un nou premi a la diversitat LGTBIQ+ en els monuments de les falles de Xàtiva, organitzat per l’associació Arc de Sant Martí, amb la col·laboració de l’Ajuntament i de la Junta Local Fallera, i que tindrà una dotació econòmica de 400 euros. 

Aquest premi no és d’obligada participació i les comissions que vulguen optar a ell hauran de posar-ho en coneixement de l’Associació Arc de Sant Martí abans del 10 de març de 2023, emplenant un formulari i enviant-lo al correu electrònic arcdesantmartixativa@gmail.com. 

Es presentarà a concurs una sola escena del monument, identificant-la amb un cartell que es facilitarà per part de l’Associació. Serà requisit indispensable posar de manera visible dintre de l’escena, o en el cos d’aquesta, el cartell «Per unes Falles sense LGTBIQ+fòbia». La valoració tindrà lloc durant el matí del dia 16 de març i el premi es donarà a conéixer en l’entrega de premis d’eixe mateix dia de vesprada. 

El jurat estarà conformat per entre tres i set persones, les quals no seran membres de cap comissió fallera i hauran d’estar vinculats a Arc de Sant Martí, a la regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament o a alguna altra entitat que fomente la igualtat del col·lectiu LGTBIQ+, així com tindre coneixement de valencià. Es puntuaran (de l’1 al 10) els següents apartats: visibilització i normalització del col·lectiu LGTBIQ+, denúncia o condemna de qualsevol mena de LGTBIQ+fòbia, enginy i gràcia en l’exposició, fàcil comprensió i correcció del valencià.