El programa compta amb un pressupost de mig milió d’euros i els perfils de les persones beneficiàries han estat analitzats pel departament de Benestar Social

L’Ajuntament de Xàtiva va presentar ahir de matí el nou Pla d’Ocupació municipal d’inclusió social, amb el qual s’incorporaran en els pròxims dies un total de 27 persones a jornada completa durant el pròxim any, gràcies a una inversió municipal de 500.000 euros.

El departament de Benestar Social ha analitzat els perfils de totes les persones que han anat passant pels diferents programes socials des de 2016, i també els informes d’excel·lència dels treballadors i els programes individualitzats de cada departament, per tal de poder elevar una proposta de candidats i candidates per a aquest Pla.

Segons ha indicat la regidora de Benestar Social Xelo Angulo, «Aquest és un programa de doble direcció perquè nosaltres facilitem a aquestes persones eixa estructuració de vida durant el pròxim any per a no dependre dels serveis socials, i alhora podrem disposar de personal en l’àmbit municipal per a dur a terme tasques necessàries».

Està prevista l’entrada de 15 conserges, 2 peons de manteniment d’instal·lacions, 1 auxiliar de servei d’ajuda a domicili i 9 peons de brigada. Els departaments als quals s’adscriuran aquestes persones seran Biblioteca, Medi Ambient, Cultura, Esport, Casa de les Dones, OXI, Benestar Social, Joventut, Conservatori, Museu Faller, EPA i Alcaldia.

L’elaboració del cens amb els perfils dels beneficiaris ha passat per aspectes com ara la validació pels tutors dels programes d’inclusió amb un excel·lent, trobar-se en situació de desocupació i ser parat de llarga durada, tindre l’empadronament a Xàtiva i estar en risc o situació d’exclusió social. A més, només podrà formar part d’aquest programa un membre de cada unitat familiar.

Els criteris per a l’elecció s’han basat en la necessitat de cotitzar almenys un any per poder obtenir prestacions del SEPE, pensions o altres; haver format part del programa PI entre 2016 i 2021 (tot i que les persones que no hagen format part també es poden presentar), persones desocupades de llarga durada; famílies nombroses,  monoparentals amb fills amb diversitat funcional, víctimes de violència de gènere o amb ordres d’allunyament i ser persona usuària sense ingressos econòmics.

Aquest programa no és compatible amb cap mena d’ajudes de serveis socials i els usuaris es comprometen a ser autosuficients per a fer front a les seues despeses, complir horaris, demandes d’higiene i vestuari.

Segons ha exposat Angulo, «En 2016 vam començar a treballar amb una sèrie de programes perquè vam detectar la necessitat de moltes famílies i persones de la nostra ciutat que necessitaven estructurar de nou la seua vida. El tema de l’ocupació no és una competència dels ajuntaments, però sempre tractem de fer programes que suposen un pas més enllà per contribuir a millorar la vida dels nostres veïns i veïnes».

Des de 2016, un total de 281 persones han participat en diferents fases del programa de Polítiques Inclusives.