Aquest nou concurs se suma a altres impulsats des de l’Ajuntament com el de la promoció de la Igualtat i el premi LGTBIQ+

L’Ajuntament de Xàtiva ha creat un nou premi vinculat a la celebració de les falles, en aquest cas destinat als centres educatius, ja que es premiarà la falla escolar més sostenible amb 1.000 euros en material escolar. Aquest reconeixement, impulsat des de les regidories de Cultura Festiva, Gestió de Residus i Neteja Viària, té com a objectiu el foment del reciclatge i la conscienciació de les diferents problemàtiques ambientals entre la població escolar. 

Les falles escolars participants hauran d’estar plantades als patis dels col·legis el 14 de març a les 11 hores. Durant el matí el jurat visitarà cadascun dels centres participants per valorar el monument faller. Després de la valoració, la notificació al col·legi guanyador tindrà lloc el dia 1 d’abril. 

Per a participar en aquest concurs, dirigit als centres educatius del municipi, la falla haurà d’estar realitzada pels estudiants del centre amb l’ajuda dels professors, participar un màxim d’una falla per col·legi i serà tasca del centre gestionar el disseny i elaboració de la falla seguint valors de companyerisme, solidaritat i col·laboració entre les classes. 

La temàtica de confecció serà lliure, malgrat que es valorarà de forma positiva que s’incloga alguna temàtica relacionada amb el medi ambient. Per a la composició s’haurà d’emprar material reciclat com ara paper, cartó, caixes d’ou, cilindres de paper higiènic, cartolina, bosses de cartó, o similars, i es podran utilitzar pintures com aquarel·les, gouache i temperes, amb material polisacàrid obtingut de les plantes. 

Els centres interessats a participar hauran de notificar-ho per Registre d’Entrada mitjançant el tràmit «Comunicació», emplenant i adjuntant a la sol·licitud l’annex I que es podrà trobar a la seu electrònica. El termini per a inscriure’s serà fins al dia 11 de març de 2024. 

S’avaluaran aspectes com ara la creativitat, el tema del monument, l’acabat, la utilització de materials reciclats i la participació de l’alumnat. El jurat estarà conformat per la regidora de Cultura Festiva, les tècniques de Gestió de Residus, i l’educadora ambiental de l’Ajuntament de Xàtiva. 

A més del guardó creat aquest any, l’Ajuntament de Xàtiva manté també els premis a la comissió fallera que més promoga la igualtat de gènere i el premi a la diversitat LGTBIQ+, aquest últim convocat des de l’Associació Arc de Sant Martí amb la col·laboració de l’Ajuntament. 

El concurs faller per la igualtat de gènere, que viurà la seua VII edició, premia amb 600 euros el conjunt d’accions realitzades des de la comissió com ara el monument faller, pel que fa al lema, crítica i escenes, el llibret faller, el llenguatge emprat i la participació de les dones en els càrrecs de la comissió. La sol·licitud s’ha de fer de forma telemàtica a través de la seu electrònica de l’Ajuntament, adjuntant l’annex I amb el nom de la comissió, el nombre total del cens faller, la llista de càrrecs que formen la comissió fallera i una breu memòria de les activitats que promoguen la igualtat realitzades durant l’any. S’haurà d’entregar un llibret físic a la Casa de les Dones. El termini de presentació de sol·licituds finalitzarà el dia 11 de març. 

D’altra banda, per participar en el Premi Arc a la Diversitat Sexual s’haurà d’informar a l’associació fins al dia 10 de març, emplenant el formulari i enviant- lo al correu electrònic arcdesantmartixativa@gmail.com. 

Les comissions presentaran una escena del monument, identificant-la amb un cartell per tal de facilitar la localització. Serà requisit posar de manera visible el cartell «Per unes Falles Diverses i sense LGTBIQ+fòbia», el qual serà facilitat a les comissions abans del 15 de març. El premi serà de 400 euros i s’atorgarà el mateix 16 de març, valorant aspectes com ara la visibilització i normalització del col·lectiu LGTBIQ+, la denuncia o condemna de qualsevol mena de LGTBIQ+fòbia, l’enginy i la gràcia, la fàcil comprensió i la correcció del valencià. 

El cartell d’aquest any per unes falles diverses ha estat elaborat per l’artista xativina Helena Moral.