L’objectiu principal és aconseguir una plaça lliure de lones i estructures durant el màxim temps possible per tal de minimitzar l’impacte visual que envolta la foguera

Aquest dijous passat va tindre lloc al Centre Cultural Calixt III de Canals la presentació de l’estudi dissenyat pels especialistes en termodinàmica i en Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València per a garantir la seguretat en la crema de la Foguera. 

A l’acte hi va acudir l’alcalde de Canals, Nacho Mira, acompanyat pels membres de la corporació municipal, dels festers i festeres del 2024 i dels veïns i veïnes que viuen en la Plaça Major, lloc on es munta la foguera, convidats pel mateix consistori.

La presentació va comptar amb la presència dels màxims representants en aquest estudi com són: Rafael Royo, doctor Enginyer Industrial i director del Departament de Termodinàmica Aplicada; Santiago Tormo, Subdirector de l’Institut Universitat de Restauració del Patrimoni, i Eduardo Loma-Ossorio, especialista en modelatge computacional d’incendis. 

L’objectiu principal és aconseguir una plaça lliure de lones i estructures durant el màxim temps possible per tal de minimitzar l’impacte visual que envolta la foguera, així com evitar el deteriorament dels edificis per acció de la temperatura, habitatges i església. 

La solució es basa en l’experiència acumulada durant molts anys de crema amb cortines de la falla de la plaça del Pilar en València, i dels resultats d’aplicar tecnologies informàtiques avançades en elcamp de la protecció contra incendis amb simulacions informàtiques. 

La instal·lació consistirà a muntar cortines extensibles que estaran situades a 1,5 m de les façanes de les cases. Aquestes cortines cal que s’instauren abans del muntatge de la foguera, sobre el 15 de desembre, i tan sols es desplegaran minuts abans de la cremà. A més, s’ubicaran sensors de temperatura i radiació en façanes i barreres on els bombers actuaran en cas que la temperatura siga molt alta. Finalment, les cortines tindran un sistema d’aspersió superior tipus barrera d’aigua, el que aconseguirà una reducció molt important de temperatura, passant dels 200 °C a 70 °C, evitant així la projecció d’aigua dels bombers tant a la foguera com a les façanes i les lones. 

L’alcalde de Canals, Nacho Mira, va explicar que: “les lones han vingut per a quedar-se, però volem reduir l’impacte visual de la plaça garantint al mateix temps, la màxima seguretat per a tots els veïns i veïnes”. 

El regidor de fira i festes, Javier Catalá, va afegir que, “Amb aquest nou sistema de seguretat no sols reduïm l’impacte visual, sinó que també tindrem una menor despesa d’aigua. Les cortines d’aigua permetran conservar el sistema ignífug de les lones durant més temps”.