La cita comptarà amb ponències, visites guiades i un concert gratuït el dissabte 15 d’octubre a les 20 hores a Sant Domènec

Xàtiva acollirà la pròxima setmana la XI Trobada Científica de l’Acadèmia del Partal, Associació de professionals de la restauració monumental, que tindrà lloc entre els dies 13 i 16 d’octubre a l’espai cultural de Sant Domènec i tractarà els criteris i mètodes d’intervenció. Ahir va ser presentada per l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, la regidora de Cultura Raquel Caballero, el president de l’Acadèmia del Partal Marco Antonio Garcés i l’organitzador de les jornades Santiago Tormo. 

Segons va manifestar l’alcalde, “Xàtiva és una ciutat monumental, amb un centre declarat històric-artístic ara fa 40 anys i amb molts dels nostres serveis ubicats en edificis històrics, per això és un orgull poder comptar amb professionals de tota Espanya que venen a parlar de temes de rehabilitació, restauració de patrimoni i a debatre respecte a les tècniques que s’han de dur a terme i com s’han de gestionar”. 

El coordinador de les activitats d’aquesta trobada, el xativí Santiago Tormo, va explicar totes les accions que es duran a terme en aquests quatre dies a la capital de la Costera. El dijous 13 d’octubre tindrà lloc una visita al conjunt històric-artístic de la ciutat, amb una posterior reunió del Consell Directiu en la seu de la delegació territorial del col•legi d’Arquitectes de València. El divendres 14 es realitzarà la inauguració de la jornada i una sèrie de conferències que culminaran amb una visita a l’Antic Hospital i una assemblea ordinària de l’Acadèmia en la sala noble de la històrica instal·lació. 

L’arquitecte Santiago Tormo va afegir que «anem a fer ús de tots els edificis patrimonials amb seu en el centre històric, i celebrarem els 30 anys de fundació de l’Acadèmia amb un concert que obrirem a la ciutadania, igual que la resta de la programació». 

El concert tindrà lloc el dissabte 15 d’octubre, a les 20 hores, a Sant Domènec, a càrrec del grup de Música Trobada «Escaramuzas de Plata», el qual també es dedica a la restauració. 

La trobada finalitzarà el diumenge 16 d’octubre amb una visita guiada a l’església de Sant Pere, a l’església de Sant Feliu i al castell de Xàtiva. 

L’Acadèmia del Partal és una associació lliure, sense ànim de lucre i d’àmbit nacional, que té com a principals objectius el perfeccionament professional i la sensibilització de la societat entorn del patrimoni arquitectònic i la forma i mètodes amb els quals deu ser restaurat i transmés a les futures generacions. 

Va ser fundada l’any 1992 i agrupa a més d’un centenar de destacats professionals dedicats a la restauració.