Al text de la moció es suggereix que es realitzen també els tràmits administratius escaients per millorar el servei, augmentar les freqüències i prevenir impuntualitats i cancel·lacions

El diputat provincial de La Vall Ens Uneix, Joan Sanchis, ha presentat una moció al Ple de la Diputació de València per tal que aquesta reclame al Ministeri de Transports i Mobilitat que el tren Xàtiva-Ontinyent-Alcoi siga gratuït.

Des de la formació política La Vall Ens Uneix es considera que aplicar aquesta gratuïtat suposaria “una mesura per incentivar l’ús del transport públic i que podria considerar-se una manera demanar disculpes des de l’administració per no estar a l’altura de les necessitats de la població d’un tren modern i de qualitat”. Al text de la moció es suggereix que es realitzen també els tràmits administratius escaients per millorar el servei, augmentar les freqüències i prevenir impuntualitats i cancel·lacions.

Al text de la moció es té en consideració aspectes com la deficient gestió del servei públic, “amb queixes diàries de desenes de passatgers i on, clarament, l’administració ha fallat a la ciutadania, cosa per la qual cal demanar disculpes”. També es recorda que la inflació a la Comunitat Valenciana és del 8,7%, perjudicant les persones que fan ús del tren, “un mitjà que a més a més vertebra el territori, que està patint un procés de despoblació de les poblacions més menudes a les ciutats grans”. El diputat també exposa que el tren és actualment deficitari econòmicament, però fer-lo gratuït “suposaria fer-lo molt rendible a escala social, especialment per a la població més vulnerable: En utilitzar-lo molta gent, passaria a ser rendible”.

Sanchis també recorda el bon funcionament que ha tingut l’aplicació de la gratuïtat al transport públic en el cas de l’autobús urbà d’Ontinyent, que ha quadruplicat el seu ús des que es va fer gratuït de forma universal i durant tot l’any. Igualment, explicava que és una mesura que permetria reduir la petjada ecològica i les emissions de CO₂.