La campanya té per objectiu sensibilitzar a la ciutadania sobre l’impacte ambiental que té el tabac

Les UPCCAs en Xarxa de la Comunitat Valenciana han iniciat la campanya de conscienciació i sensibilització per al 31 de maig, Dia mundial sense tabac, d’acord amb el lema de la OMS per al 2022 “El tabac, una amenaça per al nostre medi ambient”.

La campanya té per objectiu sensibilitzar a la ciutadania sobre l’impacte ambiental que té el tabac, des del seu cultiu i producció fins a la seua distribució, sense oblidar els residus que genera.

La indústria tabaquera, a banda de matar cada any a més de 8 milions de persones, també destrueix el nostre medi ambient. Emet emissions de gasos d’efecte hivernacle equivalents al 84 milions de tones anuals de diòxid de carboni, contribuint al canvi climàtic i redueix la resiliència davant aquest canvi, a més de desperdiciar recursos i danyar els ecosistemes.

Cada any es destrueixen uns 3,5 milions d’hectàrees de terra per a cultivar tabac. Aquest cultiu afavoreix la desforestació, mitjançant l’eliminació d’espais forestals per implantar plantacions de tabac que deterioren els sòls i minven el seu rendiment.

La reducció del consum de tabac constitueix un ressort fonamental per poder complir el conjunt dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, i no sols aquells que guarden relació directa amb la salut.

Des de la UPCCA de Xàtiva, dependent de l’Àrea de Sanitat, s’estan desenvolupant diferents activitats entre les quals destaquen, la difusió en les xarxes socials d’Infojove Xàtiva de la campanya, fomentant el respecte al medi ambient. També s’han organitzat taules informatives als centres escolars de secundària del municipi, amb la col·laboració de la Regidoria de Joventut. Les accions inclouen el lliurament de diversos materials informatius sobre el tabac i els cigarrets electrònics, informar, orientar i assessorar en la prevenció del tabac i productes relacionats, una exposició de cartells d’informació i prevenció del tabac, dinàmiques i jocs enfocats a la sensibilització i reflexió sobre els riscos del consum de tabac i derivats, i donar visibilitat de la unitat i fer difusió de les activitats i funcions que realitza.