El bombardeig serà protagonista amb la jornada en record del fet, la presentació d’un llibre i la d’un còmic sobre la 49ª Brigada Mixta

L’Ajuntament de Xàtiva va presentar el divendres passat la programació de Memòria Històrica per al primer semestre de l’any, en el qual destaquen els homenatges i commemoracions habituals als deportats xativins als camps de concentració nazi, a les víctimes del Bombardeig i a les víctimes del franquisme; així com la presentació de tres llibres i un còmic, unes jornades de Memòria Democràtica i Escola, i la implantació de la ruta de la memòria. 

Segons va manifestar el regidor de Memòria Històrica Alfred Boluda, «La memòria no solament és el record sinó que és un instrument de transformació del present. Ens serveix per a saber d’on venim, d’una família democràtica que lluita per la igualtat i per al llibertat». Boluda va afegir que «aquesta és una programació variada i diversa que s’allargarà fins a maig, però no quedarà ahi, perquè tenim altres coses plantejades per a finals d’any». 

El primer acte va tindre lloc aquest dissabte passat a la plaça de l’Arquebisbe Mayoral, amb l’acte-homenatge en record als huit xativins deportats als camps de concentració nazi, commemorant així el Dia Internacional en Memòria de les Víctimes del Nazisme. En l’acte van participar familiars de les víctimes, a les quals se’ls va retre homenatge amb una corona de llorer. 

L’acte en record de les víctimes del bombardeig de l’estació està previst per al diumenge 11 de febrer, a l’estació de tren, i en aquest sentit cal recordar que, fins al 12 de febrer, es pot visitar a la Casa de Cultura l’exposició «Bombardeig» amb documentació, en alguns casos inèdita, al voltant d’aquell fet i del context de la Guerra Civil. També es presentarà un llibre amb aquesta temàtica titulat «Només una. Que si no, faré tard», premi de Narrativa Ciutat de Sagunt, de l’escriptora xativina Begonya Chorques, qui el pròxim 3 de maig, a les 19:30 h, en la Casa de Cultura, presentarà aquest treball al voltant de la història d’aquest bombardeig perpetrat per l’aviació feixista italiana i que va ser conegut com «el Guernica valencià». 

Un altre llibre, que es presentarà el dissabte, 17 de febrer, a la Casa de Cultura, serà «Florencio Pla. La Pastora. La dignitat robada», d’Elena Solanas, el qual tracta la història de l’últim maqui del País Valencià. I el 10 de maig, a les 19:30 h, es donarà a conéixer el llibre «Cuando ya no quede nadie», d’Esther López Barceló, al voltant de la importància de la Memòria. 

A més a més, està prevista per al divendres 19 d’abril, a les 18:30 h, la presentació del còmic «49a Brigada Mixta. Crónica de un soldado», dels autors Jordi i Alain Pitarch Salvador. En aquest cas, el còmic té com a protagonista al seu pare, Manuel Pitarch qui tenia 21 anys quan va esclatar la Guerra i es va allistar al bàndol republicà, passant per la 49a Brigada Mixta de l’Exèrcit Popular. El treball recull les seues vivències en la guerra, els llocs per on va passar, les batalles on va estar present i les anècdotes més destacades perquè els qui no van estar presents puguen comprendre el conflicte. A més a més, cal destacar que el còmic finalitza, precisament, amb l’episodi del bombardeig de l’estació de Xàtiva l’any 1939. 

A finals de març tindrà lloc, al costat de l’escultura «En defensa de la vida» ubicada a l’Avinguda Corts Valencianes, l’acte en memòria de les víctimes del Franquisme. S’aprofitarà la jornada per a fer una visita guiada per la Ruta de la Memòria, la qual està a punt d’enllestir-se. Aquesta Ruta, impulsada des de la regidoria de Memòria Històrica i finançada per la Delegació de Memòria de la Diputació de València, compta amb un itinerari pels diferents espais de la ciutat que testimonien esdeveniments dins del context de la Guerra Civil Espanyola. 

A més a més, i per concloure la programació, els dies 25 i 26 d’abril està prevista la realització d’unes jornades de Memòria democràtica i escola a la Casa de Cultura i el CEFIRE; mentre que el 5 de maig es commemorarà el Dia d’Homenatge a les Víctimes Espanyoles del Nazisme, jornada per a la qual s’està treballant en algun espectacle vinculat.