L’activitat pateix la segona cancel·lació consecutiva a causa de la pandèmia

Des de la plataforma Salvem El Puig, formada per l’Associació Amics de la Costera, el Centre Excursionista Xàtiva, l’Associació La Sènia de Lloc Nou d’En Fenollet i l’Associació Cultural Nou d’Octubre del Genovés, ha emés un comunicat per anunciar la cancel·lació, per segon any consecutiu, de la tradicional Romeria Cívica al Puig degut a la situació sanitaria. 

Segons expliquen des del col·lectiu, el 26 d’abril del passat 2020 s’hauria d’haver celebrat la tradicional Romeria Cívica al Puig Però l’estat d’alarma decretat pel govern el 14 de març ho va impedir. Una pandèmia fins aleshores desconeguda campava arreu i tothom va haver de confinar-se a casa. Justament a finals de maig del mateix any finalitzaven les obres de  la IX Fase de Rehabilitació de l’ermita. 

Acabada la part més severa de l’estat d’alarma els ciutadans de Xàtiva i pobles que dels voltants d’aquest penyot escardenc tornaren a recórrer tots els indrets que la naturalesa els ofereix i el Puig ha estat una de les visites més freqüentades.

Cal valorar el civisme majorment demostrat pels visitants de l’ermita que, sense portes, ha acollit a tots aquells que troben en aquest santuari un símbol de la seua història.

L’adequació del pati ha fet possible disposar d’una talaia des de la qual gaudir del magnífic paisatge i dispondre d’aigua.

Segons incideixen des de la plataforma, queda feina per fer i una, potser peremptòria, és la reparació i consolidació dels trams finals del camí que ja arribant a l’edifici presenten uns considerables desnivells que bé siga per les inclemències del temps o el trànsit dels excursionistes posen en perill la seguretat dels mateixos causats per l’ensorrament dels materials de mamposteria apilats de qualsevol manera o l’erosió dels marges terrosos. És evident que de res serveix aconseguir la rehabilitació de l’ermitori si no garantim la tranquil·litat dels caminants en accedir-hi més encara quan s’està a punt d’aconseguir el motiu de la caminada.

Creiem sincerament que una obra d’aquest tipus significa enllestir la definitiva rehabilitació.

Per tot això, des de la plataforma Salvem El Puig demanen a les autoritats municipals que actuen el més aviat possible en la reparació de la senda, màxime si es te en compte la disponibilitat d’aigua i materials necessaris ocupant part de l’interior de l’ermita, essent una llàstima que es desaprofiten aquests elements.