Des del col·lectiu afirmen que aquests amaguen diversos paranys

La Plataforma de Pensionistes de Xàtiva – la Costera ha emés un comunicat valorant els recents acords aconseguits entre els anomenats agents socials i el govern en matèria de pensions.

Segons el col·lectiu comarcal, aquests suposen una part, la més fàcil i a la qual s’arribava amb major consens, de totes les reformes avançades pel ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. No obstant això, des de la plataforma, que forma part de COESPE, volen desmuntar davant l’opinió pública el triomfalisme de sindicats majoritaris, patronal i govern davant uns acords que, segons afirmen, amaguen diversos paranys en aquests. 

D’una banda, expliquen des de la plataforma, es consideren positius diversos d’aquests acords concrets, algun dels quals, com la revaloració automàtica amb l’IPC, la clarificació de fonts de finançament i la fi de les denominades despeses impròpies i la derogació del factor de sostenibilitat, són velles reivindicacions del col·lectiu. Però per un altre, la signatura d’aquests acords, suposa un gran colp a dos de les reivindicacions més importants del col·lectiu. 

D’una banda, són un acord “de facto” dels agents socials i un govern respecte a la reforma de les pensions de 2011 que va allargar l’edat ordinària de jubilació als 67 anys i que torna a posar l’accent fonamentalment en estalvis per al sistema i deixa per al futur mesures que augmenten els ingressos. No tenen una altra fi l’acord de prolongar la jubilació voluntària o el canvi de coeficients en la jubilació anticipada. Amb aquesta tendència prompte s’estarà acordant elevar-la fins als 70 anys en lloc de tornar als 65 anys.

Suposa també renunciar, per la via dels fets, a “conéixer” la quantia del “frau” que han suposat les anomenades “despeses impròpies” i negar així la possibilitat de “reposar” la vidriola de la seguretat social saquejada per diversos governs. 

D’altra banda, preveu reemplaçar el factor de sostenibilitat de la reforma del 2013 per un indeterminat factor de “equitat generacional”, adduint l’entrada com a pensionistes de la generació del “baby boom”. 

Des de la plataforma, informen que davant aquest acord no obliden que queden pendents grans temes, molt problemàtics, que encara s’han de tractar i en els quals continuaran insistint i mantenint la nostra lluita. Entre les més importants destaquen:

  • Acostar les pensions mínimes al salari mínim i tots dos aconseguir el 60% del Salari Mig Nacional.
  • El rebuig a qualsevol foment públic de plans privats unipersonals i/o col·lectius. 
  • Eliminació progressiva de la bretxa de gènere també en les pensions.