La Costera va ser una de les comarques on el bandolerisme valencià es va manifestar en més duresa al llarg del segle XIX 

Es tracta de la primera mostra d’aquestes característiques que es fa a tota la Comunitat Valenciana i s’obrirà amb una exposició que s’inaugurarà a les 19 hores en el Museu de la Casa del Pou. La mostra estarà oberta dissabte de 10 a 14 h i de 16 a 19 h i diumenge de 10 a 14 h. Inclou 12 panells, en els quals es mostraran il·lustracions, quadres i fotografies, algunes inèdites, sobre aquest tema. A més, s’inaugurarà la maqueta d’una escultura de Micalet Mas, el roder més conegut de la Llosa de Ranes. Es tracta d’una maqueta de mig metre, confeccionada en bronze, que quedarà ubicada al mateix museu. 

Demà dissabte, a partir de les 9:30 h, es procedirà a l’obertura oficial de la 1a Fira de Roders a la Plaça Major. Al llarg del carrer la Creu i la Plaça Major s’instal·laran 20 parades amb gran varietat de productes artesanals. La fira estarà oberta durant tot el dia. 

El mateix dissabte, a partir de les 10 hores, s’ha programat la ruta històrica “Bandolerisme a la Llosa de Ranes: De Micalet Mas al Xato de Xella”, a càrrec del periodista i investigador Manel Arcos, màxim especialista en bandolerisme valencià del segle XIX. 

A partir de les 10:30 hores, s’ha organitzat a la Plaça Major un “showcooking”, on es prepararà en directe un plat amb productes típics de la zona. Una activitat que combina cuina i espectacle. El coordinador gastronòmic és el prestigiós xef Raúl Magraner. A més, hi haurà activitats d’animació infantil. 

El dissabte a les 12 hores tindrà lloc a la Plaça Major un espectacle de teatre familiar amb l’estrena de l’obra “El Tresor de la Mariola”. Una obra de teatre familiar que conta la història d’un xiquet que es veu obligat a fer-se roder. A la vesprada, a partir de les 16:30 h, tindrà lloc l’actuació del grup de danses Ras i Pla de la Llosa de Ranes. 

L’alcalde de la Llosa de Ranes, Evarist Aznar, ha destacat que “s’ha preparat amb molta il·lusió aquesta primera Fira de Roders que ens permetrà descobrir moltes històries sobre els bandolers del segle XIX i ens possibilitarà conéixer anècdotes que ens han arribat a través de la cultura oral. Amb aquesta fira volem recuperar part d’eixa història”. 

La Costera va ser una de les comarques on el bandolerisme valencià es va manifestar en més duresa al llarg del segle XIX. En el cas de la Llosa de Ranes, va tindre roders molt coneguts, com Micalet Mas, Antoni Navalón o Josep Sanç, entre altres. 

Coincidint en la Fira de Roders, la Llosa de Ranes també celebrarà la primera Ruta de la Tapa. Un total de quatre establiments d’hostaleria participen en aquesta iniciativa, que es durà a terme del 25 al 27 de novembre.