L’esportista és infermera a l’Hospital General de València i ha contat la seua experiència en una entrevista realitzada pel propi club

Centenars d’equips de sanitaris lluiten contra aquesta pandèmia de la COVID-19, entre ells està Sara Rodríguez, jugadora de la lliga de plata espanyola en el Club Voleibol Xàtiva.

Segons expliquen des del CV Xàtiva, després de la suspensió definitiva de les lligues per part de la Real Federació Espanyola, Sara, com la resta de les seues companyes ja té moltes ganes de tornar a les pistes, però ara juga en una altra lliga més important.

Ens pots comentar unes pinzellades de la teua carrera professional com a infermera i com a esportista?.
Actualment treballe en la Fundació d’Investigació de l’Hospital General de València, formant part de la Unitat d’Assajos Clínics on es duen a terme estudis de diverses patologies i els seus possibles nous tractaments, incloent la recent investigació amb la COVID-19. Vaig realitzar els meus estudis en la Universitat de La Laguna a Tenerife. Durant el període d’estudis, vaig realitzar un voluntariat humanitari a Àfrica col·laborant amb el projecte de Medicina, la qual cosa em va motivar molt a continuar per aquest camí, sacrificat però alhora tan satisfactori, que és l’atenció sanitària. Una vegada acabats els 4 anys de carrera, vaig voler especialitzar-me en l’àrea de la Infermeria Oncològica realitzant aquest màster en la Universitat de Vàlencia en 2019.

Quant a l’àmbit esportiu, vaig començar a jugar a voleibol a la meua illa (Tenerife), amb el Club Voleibol Agüere, on em vaig formar fins a l’etapa juvenil. Va ser en el Cuesta Piedra Santa Cruz on vaig començar a competir en la Superlliga2 femenina per primera vegada. L’últim equip illenc del qual vaig formar part va ser l’Arona Tenerife Sud durant un període de 3 anys, on vaig tindre la grandíssima sort de compartir pista amb grans jugadores del voleibol nacional i internacional, aconseguint dos ascensos consecutius. Vam ascendir a la Superlliga1 Femenina i vam ser subcampiones de la Copa de la Reina 2018. A l’any següent vaig eixir de l’arxipèlag per a jugar amb el Club Volei Grau de Castelló i ara em trobe molt satisfeta formant part del Club Voleibol Xàtiva.

És compatible ser esportista d’elit amb la realització d’estudis universitaris, en el teu cas, com t’ha ajudat l’esport a estudiar?

Crec que és totalment compatible, a més ho considere molt necessari. L’esport fa que hages d’organitzar molt bé el teu temps, creant rutines eficaces on pugues compatibilitzar l’activitat física i l’estudi, independentment del nivell educatiu en el qual ens trobem. En el meu cas, en molts dels clubs en els quals vaig jugar s’entrenava entre 2 i 3 hores al dia, durant 4 dies a la setmana, sense comptar la competició. En estar en una illa, cada 15 dies havíem de desplaçar-nos a la península per a jugar els partits oficials, emprant en aquest viatge, pràcticament tot el cap de setmana. Això tenia la conseqüència d’haver d’estudiar moltes nits i buscar el temps entre avions, però aquest esforç va fer possible que poguera gaudir de totes les experiències esportives vitals que em van brindar, fins i tot en les etapes més exigents de l’avaluació acadèmica. D’altra banda, està demostrat que l’esport és altament beneficiós per als estudis. En realitzar activitat física, alliberem estrés i s’activen àrees cerebrals relacionades amb la memòria i l’atenció, la qual cosa fa que ens siga molt més fàcil retindre informació durant i després de la realització d’activitat física.

Quins valors t’ha transmés l’esport, i com han influït en la teua vida diària, sobretot com a professional de la infermeria.

Abans del voleibol he practicat altres esports com a atletisme, bàsquet i karate. Tots ells, malgrat la seua diferent naturalesa, m’han transmés els mateixos valors fonamentals: el compromís, el respecte i l’afany de superació. I és que moltes de les coses que he aconseguit, tant en l’esport com en la meua vida personal i professional, no han sigut gràcies a capacitats físiques o intel·lectuals, han sigut perquè tot el que m’he plantejat fer ho he fet sota aquests valors. La similitud que guarden els valors en el voleibol i en la infermeria és que tots dos són un treball d’equip, un equip amb el qual et compromets i respectes a cadascuna dels seus integrants, on saps que la millor versió de tu mateixa donarà lloc a la millor versió del grup i crec que ací està la diferència a aconseguir o no les teues metes i objectius.

Com molts altres professionals et trobes en un hospital: com aquestes gestionant aquesta situació a nivell personal i entre l’equip de professionals que us ajudeu?.

Quant a l’equip, existeix un gran ambient de col·laboració entre tots. Sabem que estem exposats a un risc major que la població general i que el treball i compromís col·lectius són crucials per a la nostra protecció i la dels quals ens envolten, des de pacients fins a la nostra pròpia família, o les persones amb les quals convivim.

A nivell personal, moltes vegades la situació és estressant, sobretot en l’ambient de treball, perquè eres responsable de la salut de moltes persones, però tinc la sort de poder compartir el dia a dia amb la meua companya de pis quan arribe a casa, i sent el seu suport i el de la meua família i amics en la distància, la qual cosa sempre anima i motiva a continuar treballant per a, entre tots, aconseguir tornar a la normalitat al més prompte possible. Per això és ara tan important que les persones es queden a casa.

Explica’ns el dia a dia a l’hospital.

En mi dia a dia, treball en la Unitat d’Investigació com a infermera coordinadora d’assajos clínics. La meua labor és portar un seguiment i control dels pacients que estan sent tractats amb un fàrmac en estudi, alhora que valorar l’efectivitat i seguretat d’aquest fàrmac, mitjançant diverses proves. En el dia es realitzen nombrosos procediments als pacients, entre els quals destaquen extraccions de mostres biològiques que són processades i analitzades en el laboratori. També s’analitzen mostres de la COVID-19, amb la finalitat de detectar els casos positius i posseir mostres necessàries per a la investigació científica.