Els nous embalatges tindran propietats millorades, seran compostables i més sostenibles, a un cost menor que els actuals estotjos i caixes de cartó

La Generalitat, a través de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme finança el desenvolupament un nou embalatge per a les botelles de vi que aprofita les deixalles que generen la poda de la vinya, el desfullament de raïms o el premsatge de raïm. D’aquesta manera, es pretén valorar dins del mateix sector vitivinícola les restes de sarments, rapes i pellorfes per a fabricar caixes de bioplàstic compostables i sostenibles, similars a les de cartó que empra actualment aquesta indústria per a emmagatzemar, transportar i distribuir les seues botelles. 

La Cooperativa La Viña de la Font de la Figuera coordina aquest projecte estratègic, denominat RASPONS, en col·laboració amb l’Institut Tecnològic del Plàstic, AIMPLAS, i l’Institut de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana (COMAV) de la Universitat Politècnica de València, amb la finalitat de millorar la competitivitat del mateix sector mitjançant el desenvolupament de productes sostenibles i innovadors. La iniciativa compta, a més, amb el suport econòmic de l’IVACE i finançament de la Unió Europea. 

Tradicionalment, aquests subproductes s’han usat com a fertilitzants, biomassa o s’han derivat a altres indústries per a l’obtenció d’alcohols o bioetanol. 

L’objectiu ara és produir un nou material, alternatiu al cartó, que siga sostenible i econòmic. 

Els compostos de plàstic símil cartó que s’han obtingut ja en el marc de RASPONS són biodegradables i semirígids i, a més, és possible tintar-los de manera sostenible.