La fortificació data del segle XI i fou un element defensiu i de vigilància

El castell de Vallada fou construït al segle XI pels musulmans com a element defensiu del poble i de vigilància de la vall del riu Cànyoles. El rei Jaume I aconseguí el castell menor de Xàtiva en 1244 oferint a canvi els castells de Montesa i de Vallada. Ja en mans cristianes, va perdre el seu valor estratègic, sent parcialment destruït en el segle XIV per evitar que servira de refugi als moriscos en cas de sublevacions. Els efectes del terratrèmol de 1748 i l’acció erosiva de la natura (sol, vent, pluja, gel, plantes) al llarg de més de 1000 anys han acabat portant el nostre castell a un estat ruinós.

Este monument de tanta rellevància és una de les prioritats de l’actual equip de govern municipal. De fet, l’any passat es redactà el Pla Director del Castell de Vallada, on es fa un diagnòstic de la greu situació del monument així com les actuacions a fer.

Aquest any, la Conselleria de Cultura i Educació a través de la Direcció General de Cultura i Patrimoni ha concedit una subvenció de 40.000€ per a dur a cap la meitat de la 1a fase de rehabilitació del castell de Vallada.

Fa uns dies van començar les obres, que consistiran en la consolidació de la torre nord, en greu perill d’assolar-se, així com en la restauració d’una part de la paret nord i les excavacions adients.

“Agraim a la Generalitat esta primera actuació i treballarem perquè tinga continuïtat per tal d’aconseguir que es puga dur a cap les quatre fases necessàries per rehabilitar el castell, tal i com determina el Pla Director”, ha manifestat M. José Tortosa, alcaldessa de Vallada.