Imma Orozco i Rosa Pardo avancen que en les pròximes setmanes es comptarà amb el document de paisatges regionals protegits

La secretària autonòmica de Política Territorial, Urbanisme i Paisatge, Immaculada Orozco, i la directora general de Política Territorial i Paisatge, Rosa Pardo, van visitar ahir la Font de la Figuera per a conéixer de primera mà les preocupacions i inquietuds dels Ajuntaments de Terres dels Alforins per la proliferació de parcs solars en el territori. 

Durant la visita per alguns dels paisatges més emblemàtics, en la qual van participar els alcaldes de Fontanars, Moixent i la Font, així com diversos viticultors de la zona i membres de les corporacions, la secretària autonòmica i la directora general va poder apreciar el gran valor paisatgístic del territori. 

També es va visitar la zona per la que se pretén passar les torres d’alta tensió de la línia que va d’Almansa a la subestació de Montesa, que travessaria per dalt del nou celler d’Arráez i per darrere de la Torre Mora de Moixent.

L’alcalde Vicent Muñoz va explicat que actualment els Ajuntaments es troben en una situació de feblesa perquè el Decret llei aprovat per la conselleria d’Economia Sostenible per a impulsar la instal·lació d’energies renovables dona peu a la proliferació incontrolada de parcs solars.

La secretària autonòmica es va comprometre a que Paisatge prioritze les zones més deprimides per a realitzar les instal·lacions massives de plaques solars amb l’objectiu de preservar els valors de cada territori. “Estem determinades, amb les nostres eines, a que la transició energètica no es faça a costa de desbaratar un paisatge que té tant de valor”, va declarar. 

A més, la directora general va avançar que en les pròximes setmanes es comptarà amb el document de paisatges regionals protegits que servirà de referència i que condiciona la protecció dels paisatges dels tres municipis. 

Així i tot, els tres alcaldes van insistir en la modificació i millora del Decret perquè reculla amb més detall esta sensibilitat respecte al paisatge i prioritze segons el valor agronòmic de la terra.