El projecte es durà a terme gràcies a la subvenció del Pla Reacciona de la Diputació de València

L’Ajuntament de la Font de la Figuera està ultimant ja la redacció del projecte de la primera fase de renovació de la seua Plaça Major, que està en mans d’Ernesto Roselló.

En total, s’invertiran 88.958,55 euros provinents de la Diputació de València. La subvenció forma part del Pla Reacciona, en concret de la convocatòria per a la millora del cicle integral de l’aigua dels municipis valencians.

Amb esta primera fase es pretén donar solució a un dels principals problemes d’este espai: l’acumulació de les aigües pluvials. Durant les pluges, per l’orografia del municipi, moltes de les aigües pluvials dels carrers dels voltant desemboquen en la Plaça Major. Seguint el que ja es planteja en altres projectes com el del carrer Vicent Tortosa, el que es pretén és introduir dos col•lectors d’aigües pluvials que queden soterrats. Això evitarà l’acumulació d’aigua en casos com el del setembre de 2019 durant la DANA. A més es canviaria la pendent de les aigües superficials, canalitzant-les pel mig del carrer, evitant que invadisquen voreres i puguen inundar baixos.

Així mateix, es renovarà la xarxa d’aigua potable, que encara és de fibrociment. Es substituirà per una de fundició, que és el millor material que hi ha ara mateix al mercat. Esta actuació ja s’ha dut a terme en altres vials, com el Carrer Molí.

La intervenció es farà des del final del carrer Nou, abastant la zona de la font de la plaça, fins a l’inici del carrer Joan de Joanes, Mare de Déu dels Xics i inici de la plaça Major.

A més, dins d’esta primera fase també es pretén substituir la pavimentació d’asfaltat per una de llambordins, i d’esta manera es donarà continuïtat al casc antic i el carrer Sant Joan.

Per altra banda, l’Ajuntament ja va presentar al veïnat el projecte de renovació de la Plaça Major el passat agost mitjançant una sèrie d’imatges que reflectien la idea inicial amb la qual es començava a treballar per a l’adequació de l’espai. La idea principal de tot el projecte és solventar el problema de les aigües pluvials, la renovació de la xarxa d’aigua potable i de la resta d’instal•lacions (eliminació del cablejat de les façanes) i facilitar el trànsit de persones, seguint la normativa actual de mobilitat (llei 9/2011 de Mobilitat).

L’Ajuntament preveu la participació ciutadana sobre tots els usos que té la plaça Major per a este 2021 per definir el projecte final.