FirAll tornarà a comptar amb una setmana gastronòmica amb menús especials, visites per als escolars i un cap de setmana replet d’activitats culinàries i musicals

La programació es va presentar el divendres passat a l’Ajuntament de Xàtiva. En l’acte informatiu, l’alcalde, Roger Cerdà, va manifestar que «En 2022 vam reprendre el FirAll i aquest any, per fi, tornem a la normalitat. I per això hem posat en marxa diferents activitats per continuar mostrant el màxim suport de la nostra ciutat als productors d’alls tendres, i també per explicar a la gent més jove en què consisteix el conreu de l’all tendre a Xàtiva, potenciant un dels nostres cultius més autòctons i tradicionals». L’alcalde, a més, va agrair la tasca de les associacions empresarials Adexa, Gent del Mercat i AHOXA; dels patrocinadors, dels restaurants que prepararan menús, de Pep Gimeno Botifarra i de l’autor del cartell, Alfredo Pardo. 

Per la seua part, el regidor d’Agricultura, Ricardo Martínez, va destacar que «seguim l’esquema dels anteriors FirAlls, però tractant de millorar la qualitat en tots els aspectes», mentre que el representant de l’Associació d’Alls Tendres, Pascual Barberá, va agrair a l’Ajuntament i a tots els qui fan possible el FirAll la tasca feta «perquè enguany véiem difícil poder dur-la a terme, ja que la varietat de la cama llarga es va fer malbé a causa de l’excés de calor dels mesos d’octubre i novembre». 

Pel que fa a la programació, el dissabte 18 de febrer es concentrarà el gruix de les activitats, a l’Albereda Jaume I. A les 9 h, tindrà lloc al Jardí de la Glorieta un esmorzar organitzat per l’associació d’Alls Tendres, i a les 10 h, es farà una visita guiada a un camp d’alls tendres a càrrec de Pep Botifarra, amb eixida des de la Font del Lleó (cal inscriure’s al web de Xàtiva Turisme). A les 11 h, se celebrarà el Concurs popular de truita d’alls tendres, amb entrega de premis a les 13 h, i a les 11:30, el reconeixement als allers Salvador Vicedo Fenollar 

(Cistella) i Rufo Gracia Martín. A les 12 h serà el torn del grup Ramonets amb la seua actuació per als més menuts, i a les 17 h està previst el concurs de lligar alls tendres. A més a més, de 10 a 20 hores tindrà lloc la Fira comercial i d’Artesania, amb la proposta «Una garba d’alls per comprar al Comerç de Xàtiva», organitzada per ADEXA. 

El diumenge 19 l’activitat es traslladarà a la plaça del Mercat, on tindrà lloc la Calçotada popular organitzada per Gent del Mercat. A les 12 hores actuarà el grup «The Handmakers» i també a les 12 hores es visitarà la col·lecció etnològica «Estimar els objectes», a Sant Domènec, a càrrec del mateix Pep Gimeno Botifarra, amb eixida de la Font del Lleó. Serà necessària inscripció prèvia al web de Xàtiva Turisme. 

També continuaran les visites guiades a càrrec de Pep Gimeno Botifarra entre hui i el 13 de febrer, adreçades als col·legis de Xàtiva, per tal de donar a conéixer als més menuts el conreu d’aquest producte. S’estima que vora 600 xiquetes i xiquets visiten els camps per descobrir els secrets de l’all tendre. 

Finalment, es repetirà la setmana gastronòmica, en aquest cas del 15 al 19 de febrer. Un total de 12 establiments de restauració participaran amb menús i propostes interessants amb l’all tendre com a protagonista, amb preus dels 15 fins als 35 euros. Els participants són el Moncho, Euforia, El Rey del Tapeo, Els Porxes, La Borda de Lola, Ca Conxa, El Cullerot, El Carmen, Bocateria Milena, Bless, Ganesh i Taberna Kubaba. 

Cal destacar que el cartell de l’edició 2023 de FirAll ha estat obra del dissenyador xativí Alfredo Pardo.