Els municipis de la comarca de la Costera dins del projecte són, Barxeta, Cerdà, la Granja de la Costera, Llanera de Ranes i Montesa

L’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València ha presentat un projecte de digitalització del cicle integral de l’aigua a les ajudes estatals del fons PERTE (Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica). L’objectiu d’aquesta convocatòria del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic és col·laborar amb les diferents administracions locals competents per a la millora de la digitalització dels usos de l’aigua urbana. 

El projecte de digitalització presentat recull l’adhesió de 72 municipis que fan una gestió directa del servei del cicle de l’aigua, és a dir, del subministrament d’aigua potable domiciliària i del clavegueram. Tots ells tenen una població inferior a 20.000 habitants (de fet, el 93% dels municipis no aconsegueix els 5.000 habitants). 

El projecte compta amb un pressupost que supera els cinc milions d’euros i és fonamental per a dotar als municipis d’equips de mesurament i d’eines informàtiques que els permeta conéixer en temps real l’estat de les seues xarxes, optimitzar els rendiments hídrics i energètics, i la possibilitat d’anticipar accions i planificar inversions en la millora i el manteniment de les seues xarxes de proveïment d’aigua potable i de sanejament. 

Els 72 municipis que formen part del projecte, redactat per l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València, són, a la comarca de la Costera, Barxeta, Cerdà, la Granja de la Costera, Llanera de Ranes i Montesa.