La figura és la peça més antiga de la vintena que es podran visitar gratuïtament a la sala de Reines fins al 19 de març

El ninot del «iaio» de Xàtiva es pot visitar des d’ahir dilluns a la sala de Reines de la Diputació de València, on s’ha inaugurat l’exposició «Ninots, l’artesania de les falles». 

La mostra recorre l’evolució dels materials emprats en la creació de les falles, des del fang i la fusta fins al poliestiré. Es podrà visitar amb accés lliure fins al 19 de març en horari de 10 a 14 i de 16 a 20 hores, excepte els dies 13 i 14 que només obrirà en horari de vesprada en coincidir amb els dies de recepció de les falles de la província. 

El iaio, marcat per l’ús de la tela i la cera per al rostre i les mans, és la peça més antiga de la vintena d’obres que s’exposen en aquesta mostra. És obra de l’artista José García Tortosa, «Vèrnia» (1915 – 1966) i formava part del cadafal «Coses que passen» de la plaça Màrtirs de la Revolució (actual falla Sant Jaume) de l’any 1943. La figura, recuperada per l’Institut de Restauració del Patrimoni de la Universitat Politècnica de València, es va presentar el mes de novembre passat en Sant Domènec. 

Per altra banda, Xàtiva també tindrà protagonisme a la nova edició de la Revista d’Estudis Fallers, que es presenta demà dimecres, a les 20 h, al casal de la falla Ripalda-Beneficència-Sant Ramon de València. A la revista s’inclouen dos articles vinculats a la ciutat: un signat per Toni Colomina sobre la intervenció als històrics gegants del Corpus del segle XIX, els quals guarden moltes semblances tècniques amb els ninots de falla; i altre treball, obra de Meritxell Martí, que parla sobre el procés de restauració del ninot indultat del «iaio» de Vèrnia.