Una injecció directa per a fomentar l’economia local i que forma part del Fons de Cooperació Municipal contra el Despoblament 

La Diputació de València destina aquest any 1.329.484 euros a la lluita contra la despoblació en 52 municipis d’11 comarques valencianes, entre elles la Costera. Aquesta injecció directa per a fomentar l’economia local de zones en risc de despoblació forma part del Fons de Cooperació Municipal contra el Despoblament en el qual la Diputació participa al costat de la Generalitat, que aportarà la mateixa quantitat.

L’ajuda, de naturalesa incondicionada, podrà destinar-se a inversió o despesa corrent amb plena autonomia municipal, com recull la resolució d’11 de juny publicada en el DOGV del 17 d’aquest mateix mes. La Diputació s’adhereix a aquest Fons en les mateixes condicions que la Generalitat i transferirà als consistoris la meitat dels 2,6 milions d’euros per a la província durant l’estiu.

El diputat provincial de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació, Ramiro Rivera, va explicar que l’essència d’aquest Fons, que ja va arribar a mig centenar de consistoris valencians l’any passat, és “fomentar el desenvolupament local incentivant l’economia social i l’emprenedoria en zones amb escassa població o en risc de caiguda demogràfica”.

El Fons conjunt entre la Diputació i la Generalitat per a fer front a la despoblació arriba a altres cinc comarques a través de diferents municipis. En concret, Dos Aguas en la Foia de Buñol-Chiva; Estubeny a La Costera; Gátova al Camp de Túria; Llaurí a la Ribera Baixa; i Llocnou de la Corona a L’Horta Sud.

Entre els criteris que s’han tingut en compte a l’hora de distribuir les ajudes del Fons de Cooperació Municipal contra el Despoblament destaquen paràmetres objectius com el poblacional i el territorial, així com la pèrdua manifesta de població. Aquests i altres criteris s’afigen a una quantitat mínima fixa que tenen assignada tots els pobles inclosos en el programa i que presenten un risc de despoblació.