Per a la Costera, el ple provincial ha aprovat 25 obres de millora d’infraestructures, espais públics i serveis

La Diputació de València ha donat llum verda a 146 projectes de millora d’espais i serveis públics presentats pels ajuntaments i mancomunitats de les comarques de la Costera i la Canal de Navarrés, amb una aportació global de 12.880.000 euros. Aquestes actuacions, que licitaran i executaran els mateixos consistoris al llarg dels pròxims mesos, seran subvencionades íntegrament per la Diputació en el marc del Pla d’Inversions 2022-23, que ha aprovat un total de 1.473 sol·licituds a la província amb un pressupost global de 144 milions d’euros. 

El ple de setembre de la Diputació va aprovar per unanimitat una proposta que inclou 107 projectes dels 19 consistoris de la Costera i la mancomunitat de la Costera-Canal, amb una inversió de nou milions d’euros a la comarca. 

Aquest programa permet als municipis prioritzar les seues necessitats, premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l’eliminació de la burocràcia i l’ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten. En el cas dels municipis de la Costera i la Canal la totalitat dels projectes aprovats seran directament licitats i executats per les corporacions locals, una de les grans novetats del pla en el seu “intent d’agilitzar les tramitacions i executar-les amb major rapidesa. 

El vicepresident i responsable de Cooperació, Carlos Fernández Bielsa, recorda que els alcaldes i alcaldesses, en consens amb les veïnes i veïns de cada poble, són els que han decidit a quines obres o actuacions destinen els diners, però s’ha permés als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes, la qual cosa servirà per a millorar els temps del procés de licitació de cada obra i la seua execució”. 

Una altra de les característiques d’aquest pla inversor de la Diputació és que pràcticament la meitat de les sol·licituds presentades pels ajuntaments coincideixen amb un o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible bonificats en el pla, com són, l’eficiència energètica, les xarxes de sanejament, la millora de l’accessibilitat o noves zones verdes en espais urbans. 

En el cas de la Costera, el ple provincial ha aprovat 25 obres de millora d’infraestructures, espais públics i serveis; també hi ha 17 referents a eficiència energètica i altres 17 per a clavegueram i aigua potable; les d’urbanisme i accessibilitat són 15 i hi ha 13 per a instal·lacions esportives. Altres partides sol·licitades són zones verdes i parc infantils (10), camins (4) i smart cities (2). 

Alguns municipis de la comarca han apostat per diversificar l’assignació obtinguda en diferents accions. Un exemple és Llanera de Ranes, que executarà nou obres, de les quals més de la meitat són per a renovació d’aigua potable i clavegueram. Este model també el seguixen altres consistoris com Cerdà i Rotglà i Corberà, que executaran huit cadascuna, distribuint les intervencions en diferents àmbits d’actuació, com la millora d’infraestructures, espais públics i serveis; urbanisme i accessibilitat; o xarxes i sanejament, entre altres. 

Una de les actuacions amb major pressupost serà a l’Alcúdia de Crespins, on l’adequació i accessibilitat de diferents vies suposarà una inversió de 307.000 euros; i Barxeta destinarà 300.000 euros per a la segona fase de construcció del centre cívic polivalent. Altres intervencions destacades a la comarca es produiran a Moixent, que adquirirà un edifici per a destinar-lo a usos municipals, per un valor de 268.000 euros; o Llocnou d’en Fenollet, que cobrirà la pista multiús del poliesportiu amb un pressupost de 250.000 euros. 

En el pla d’Inversions de la Diputació de València també tenen cabuda les mancomunitats, com a entitats locals en les quals s’integren diferents municipis. Així, la Mancomunitat de la Costera–Canal aposta obertament per les inversions en millora d’infraestructures, espais públics i serveis, entre les quals es troba l’adquisició d’un camió amb plataforma elevadora per al transport de mobiliari dedicat a actes públics on s’han invertit 112.000 euros.