Aquestes deduccions s’articularan a través de la Llei de Mesures Fiscals, Gestió Administrativa i Financera i d’Organització de la Generalitat de 2021

La Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat establirà una deducció del 10% amb la finalitat d’incentivar l’adquisició o electrificació de bicicletes urbanes, així com per a la compra de vehicles elèctrics de mobilitat personal.

Aquestes ajudes, que s’articularan a través de la Llei de Mesures Fiscals, Gestió Administrativa i Financera i d’Organització de la Generalitat de 2021, s’emmarquen en el conjunt d’iniciatives que la Conselleria ha posat en marxa per a fomentar la mobilitat sostenible.

En aquest sentit, i davant l’inici de la Setmana Europea de la Mobilitat, el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha reiterat la necessitat de potenciar l’ús de mitjans individuals de transport no contaminants com la bicicleta o el patinet i evitar així la utilització massiva del vehicle privat.

Per a Arcadi España, la mobilitat és una peça clau per a combatre l’emergència climàtica, “la lluita contra el canvi climàtic és un compromís essencial de la Generalitat i des de la Conselleria estem treballant perquè moure’s a peu, amb bicicleta o en transport públic siga una alternativa segura, eficient i assequible”, ha assenyalat.

Així el conseller ha recordat que fins al 10 de novembre segueix obert el termini per a sol·licitar les ajudes directes de la Generalitat de fins a 250 euros per a la compra de bicicletes i patinets i que compten amb un pressupost global de 500.000 euros.

Aquestes ajudes, ha destacat Arcadi España, “tenen un doble objectiu, fomentar d’una banda l’ús de vehicles no motoritzats per a aconseguir una mobilitat més sostenible i, per una altra, secundar i ajudar als comerços de la Comunitat”.

Des d’el mes de juny passat s’han aprovat un total de 2.630 ajudes i 317 establiments s’han adherit a la campanya. Aquestes ajudes de la Generalitat són de fins a 250 euros en el cas de bicicletes elèctriques (l’import de les quals no podrà sobrepassar els 1400 euros), de 75 euros per a les no electrificades (el preu màxim de les quals serà de 500 euros) i igualment 75 euros per a patinets elèctrics (el cost dels quals no podrà ser superior a 450 euros).

Les ajudes també es poden aplicar a la instal·lació de kits d’electrificació, amb un import de fins a 200 euros (el preu màxim del kit està fixat en 600 euros) o a la compra de bicicletes amb elements de càrrega per al transport infantil, i en aquest cas les ajudes seran de 150 euros (en aquest cas el preu de la bicicleta familiar no podrà ser superior a 700 euros).

Juntament amb aquestes ajudes, la Conselleria està preparant una altra sèrie d’iniciatives per a fomentar els models de mobilitat sostenible com la instal·lació de consignes d’estacionament per a bicicletes en estacions d’FGV i millorar així la intermodalitat.

En aquest context també s’està impulsant un pla de millora de la xarxa ciclopeatonal en tota la Comunitat amb l’objectiu, ha subratllat el conseller, de “completar aquests itineraris no motoritzats per a connectar municipis i disposar d’una xarxa contínua, segura, funcional, ordenada i jerarquitzada, que siga una alternativa a la mobilitat tradicional”.

A més, la Conselleria també està treballant en la recuperació d’antics traçats ferroviaris, amb la finalitat d’afavorir el desenvolupament de models de mobilitat sostenible i d’impuls a les activitats d’oci i esbarjo en espais naturals d’una manera respectuosa amb l’entorn.