José Luis Bernabeu va publicar entre 1973 i 1996 quasi 400 llibres a l’editorial Bruguera, de gèneres diversos com ara policíac, ciència ficció o western

L’Ajuntament de Xàtiva va donar a conéixer ahir dijous la donació a la Biblioteca Municipal de l’obra completa de l’autor xativí Joseph Berna (1946 – 2021), un dels autors més importants de la literatura pulp, en una roda de premsa en la qual va participar la regidora de Biblioteca Mariola Sanchis i la vídua de l’escriptor, Guadalupe Vila. 

Joseph Berna és el pseudònim de José Luis Bernabeu, qui va escriure entre 1973 i 1996 vora 400 llibres de butxaca de gèneres tan diversos com ara la ciència-ficció, el western, el misteri, l’eròtic i el policíac. Les seues novel·les van ser publicades en l’editorial Bruguera primer, i en la seua successora Ediciones B després, i van arribar a tindre una tirada de 20.000 exemplars setmanals que es podien adquirir als quioscs. Algunes de les seues novel·les van arribar fins i tot a Mèxic. 

Segons va manifestar la regidora de Biblioteca, Mariola Sanchis «Per fi fem justícia amb un enamorat de la nostra ciutat que tal vegada no havia tingut el reconeixement que mereixia i que va escriure a Xàtiva bona part de la seua obra. Rebem la donació de la col·lecció completa de Joseph Berna, per apropar als lectors xativins unes novel·les plenes d’acció, aventures, imaginació i estil que van captivar a tantíssima gent des de ja fa 50 anys». 

La vídua de l’autor, Guadalupe Vila, va recordar que «José Luis va començar a escriure fruit d’una lesió medul·lar que el va deixar en cadira de rodes. Començà per afició, i la va enviar a Bruguera per provar, però els agradà tant que li demanaren les altres tres que ja tenia i el comminaren a continuar escrivint durant les següents setmanes. La base de les seues novel·les és el sentit de l’humor. Va voler aplegar a tot el món, per això va crear un estil propi». 

Joseph Berna és considerat com un dels grans mestres de la literatura popular o de consum, i va arribar a escriure fins i tot una o dues novel·les per setmana. Tot i que es va mudar jove a València, l’escriptor va viure a l’Albereda Jaume I i va escriure moltes de les seues novel·les al seu secà de Bixquert, situat a prop del Pont Sec. El descens de vendes, el canvi d’hàbits de la societat i la minva de lectors va fer que a poc a poc el gènere de butxaca anara desapareguen progressivament, i Berna no va escriure cap obra més fins que des de Matraca Ediciones es va voler rescatar aquest gènere de l’oblit amb l’edició del llibre «El maravilloso mundo de Joseph Berna». Ara tota la seua obra es podrà consultar a la Biblioteca Municipal de Xàtiva gràcies a la donació de la família del novel·lista.