«Si un dia oblide recordar» i «Afrau» han estat els títols vencedors dels Premis Literaris Ciutat de Xàtiva

El premi Blai Bellver de narrativa, dotat amb 9.000 euros, ha sigut per a l’obra ‘Si un dia oblide recordar’ de l’autor Ivan Carbonell Iglesias, nascut a València l’any 1979. Carbonell és llicenciat en Filologia Catalana i en Humanitat per la Universitat de València, a més de graduat en Història també per la UV. Actualment, és professor de Valencià en Secundària i ha guanyat nombrosos premis de literatura breu, com ara el Sambori Universitari, el Felipe Ramis o els Premis Bancaixa-Universitat de València. A més a més, és membre de l’Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes i del Centre d’Estudis Contestans de Cocentaina. 

D’altra banda, el premi Ibn Hazm de poesia, dotat amb un import econòmic de 4.000 euros, ha anat a parar a ‘Afrau’ del català Eloi Creus, nascut a Taradell, Barcelona. És enginyer tècnic en Informàtica i ha centrat els seus darrers anys en la poesia. En l’àmbit poètic ha participat en diferents activitats culturals i s’ha format al Laboratori de Lletres amb diferents cursos per a la millora de l’escriptura poètica. 

Finalment, el premi d’assaig Carlos Sarthou, valorat en 4.000 euros, ha recaigut en la figura del professor Vicente Ferrer Pérez, natural de Carcaixent, amb l’obra ‘El reviscolar de l’au Fènix: San Felipe 1709-1720’, fent referència als primers anys de Xàtiva després de la crema de la ciutat a mans de Felip V l’any 1707 i el seu posterior canvi de nom a Colonia Nueva de San Felipe. 

El jurat ha estat compost per Carmen Gosàlbez, Antoni Martínez Revert i Enric Salom en el cas del premi Blai Bellver de Narrativa; Toni Espí, Elies Barberà i Pau Sanchis pel que fa al premi Ibn Hazm de poesia; i per Josep Lluís Cebrian i Vicent Ribes respecte al premi Carlos Sarhou d’assaig. 

Segons va manifestar l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, «La producció cultural en general, i la literària en particular, han de ser no només respectades sinó impulsades des de les institucions públiques. I amb eixe esperit és amb el qual continuem apostant per aquests premis literaris Ciutat de Xàtiva que compten ja amb 36 edicions».

Cal recordar que en aquesta edició s’ha batut el rècord de treballs presentats amb un total de 199 obres en les tres modalitats (90 d’elles en narrativa), front a les 141 de la darrera edició. 

L’acte d’entrega dels premis es va celebrar el divendres passat a l’espai Cultural Sant Domènec de Xàtiva, i va comptar amb l’actuació musical «Show 

Hamdpans» i amb l’espectacle «Roda», millor espectacle de carrer als premis d’Arts Escèniques 2021