Amb motiu de les Falles 2024, la Zona Blava ORA estarà sense funcionament els dies 16, 17, 18 i 19 de març

El programa de les falles de Xàtiva 2024 contempla fins a set mascletades. Hui divendres es dispararà la tercera d’elles i serà a les 14:15 h per respectar l’eixida dels col·legis. La resta de dies de falles tindrà lloc a les 14 h excepte el dia 19, quan està prevista a les 14:30 h després de la baixada de Sant Josep. A més a més, es dispararan també dues nits del foc: una la simultània de la nit del 17 a totes les demarcacions de les falles de Xàtiva, i altra la nit del 18, des del Jardí de la Pau, ambdues a la mitjanit. 

La programació serà l’habitual. Hui divendres, a partir de les 17 h s’iniciarà la visita de la Junta Local Fallera a la plantà de les distintes comissions de la ciutat, i demà, a les 19 h, es farà l’entrega de premis des de l’Ajuntament. Diumenge 17 de març, a les 17 h, començarà la visita a les falles amb inici des de la comissió Corts Valencianes, i el dilluns 18 a les 17:30 serà el torn de l’Ofrena a la Mare de Déu de la Seu. El dia 19 tindrà lloc la tradicional Baixada en Romeria de Sant Josep, que s’avança a les 12 hores, ja que la missa a l’ermita també s’ha avançat a les 11 h. A la nit, la Cremà de la millor falla infantil de Xàtiva tindrà lloc a les 22 h i la de la millor falla de Xàtiva està prevista per a la 1 de la matinada. 

Aquest any es tornarà a disposar del servici dels banys públics a l’Avinguda Selgas, entre les escales que donen accés al Jardí de la Pau i el bar Moncho, els quals van tindre una gran acollida el passat any pel punt on es troben, a prop de la zona de mascletades, de l’Ajuntament i de la zona de desfilada de l’Ofrena i la Romeria de Sant Josep. Comptarà amb personal de manteniment i neteja durant l’horari d’obertura, que serà de 12 a 15 h, els dies 15 i 17 de març, de 12 a 20:30 el dia 16, de 12 a 20 h, el dia 18, i de 12 a 16 hores el dia 19 de març, de forma ininterrompuda. 

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va signar ahir un bàndol amb les principals recomanacions davant els dies fallers. Un dels punts indica que la disparada dels productes de pirotècnia recreativa es podrà realitzar en horari de 10 a 22 hores, en les zones habilitades per a tal fi. Per a respectar el descans dels veïns i veïnes i en atenció al benestar animal, es prega no disparar artefactes pirotècnics entre les 15 i les 17 hores. 

Durant les dates compreses entre el 15 i el 19 de març, es demana el compliment de la normativa vigent que regula l’ús de pirotècnia recreativa, amb especial atenció i cura de la població infantil. 

L’alcalde ha afegit que aquest bàndol s’emet «amb el desig que entre tots i totes contribuïm al gaudi de les falles de Xàtiva, festa declarada patrimoni cultural immaterial de la humanitat». L’Ajuntament de Xàtiva, a través de la Policia Local, ha desenvolupat de nou una campanya informativa en els centres escolars. 

També es prega a les comissions falleres el respecte més gran possible al descans del veïnat, respectant els horaris de tancament dels casals fallers, controlant el volum de la música en el casal i evitant sorolls molestos a la nit al carrer, porta del casal i zones d’oci. Es recorda la necessitat de retirar els materials sobrants de la planta dels monuments, fent ús dels dispositius habilitats, i es demana a la població que col·labore amb la sostenibilitat mediambiental a la ciutat, reduint la generació de residus sòlids urbans, fent un ús adequat dels contenidors de recollida selectiva i respectant parcs, jardins i mobiliari urbà. 

Per altra banda, i amb motiu de les Falles 2024, la Zona Blava ORA estarà sense funcionament els dies 16, 17, 18 i 19 de març.