La subvenció li permetrà crear el seu propi grup d’investigació i generarà els pròxims 5 anys fins a sis llocs de treball per a investigadors dins del seu nou projecte

El Consell Europeu d’Investigació ha concedit una subvenció d’1,5 milions d’euros de la seua convocatòria ERC Starting Grant al doctor José Jaime Baldoví, investigador distingit del Pla Gen-T de la Generalitat en l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València per a desenvolupar el seu projecte 2D-SMARTiES, l’objectiu del qual és el disseny químic de dispositius intel·ligents formats per molècules i materials bidimensionals per la millora les tecnologies de la informació.

Aquest tipus de convocatòria té com a únic criteri d’adjudicació l’excel·lència de l’investigador i del seu projecte. En el cas de Baldoví, la subvenció li permetrà crear el seu propi grup d’investigació i generarà els pròxims 5 anys fins a sis llocs de treball per a investigadors dins del seu nou projecte, que pretén desplegar les tecnologies de la informació mitjançant materials intel·ligents bidimensionals.

La majoria dels dispositius tecnològics que usem en el nostre dia a dia estan basats en l’electrònica, que implica el moviment de càrregues elèctriques a través d’un material conductor. A mesura que els electrons viatgen per un circuit es produeixen importants pèrdues d’energia que es transforma en calor, alguna cosa que va augmentant la resistència elèctrica i finalment afecta l’eficiència d’aquests dispositius.

No obstant això, la naturalesa ens dona la possibilitat de comunicar als electrons a distància a través de les seues interaccions magnètiques. Aquest concepte trencador és l’objecte d’estudi de la magnònica, un camp d’investigació que  permetrà processar, transmetre i emmagatzemar informació sense transport de càrrega elèctrica fent servir materials magnètics. El concepte és similar al flux d’una ona en un estadi de futbol, on els espectadors no es mouen, però la informació es transmet d’una punta a una altra de l’estadi.

El científic xativí explica que en el projecte es dissenyaran noves arquitectures formades per materials magnètics d’uns pocs àtoms de gruix i molècules intel·ligents que reaccionen davant estímuls com la llum. Això ens permetrà generar ones d’espín a voluntat fent servir polsos de llum i un control sense precedents de la seua transmissió, aprofitant l’enorme versatilitat que ens proporciona la química”.

Els prototips seran desenvolupats per l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València en col·laboració amb la Universitat Tècnica de Dortmund (Alemanya).

José Jaime Baldoví, nascut a Xàtiva fa trenta-sis anys, és investigador distingit amb experiència internacional en l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València. Va estudiar Ciències Químiques en la UV, completant el projecte fi de carrera en la Universitat de Cambridge.

Les subvencions ERC Starting Grant, són altament competitives i estan dirigides a investigadors amb una experiència postdoctoral d’entre 2 i 7 anys. En la convocatòria d’enguany, el European Research Council ha rebut 4.056 sol·licituds, de les quals ha resolt a favor a penes el 9,9%, amb un pressupost total de 619 milions d’euros.