Les figueres han estat realitzades per l’artista faller Manolo Blanco

Ja es pot visitar el tradicional Betlem Monumental de Xàtiva de grandària natural, que aquest any torna a obrir les seues portes al públic després de romandre tancat el passat any, quan sols es va poder contemplar des de fora.

“Aquest és un dels Betlems més gran del territori nacional i des de l’Ajuntament continuem apostant per aquest element que serveix de promoció turística per a la nostra ciutat”, ha explicat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà, qui ha recordat que en 2019 el Betlem va tindre més visites que les que anualment acull el Castell de Xàtiva, amb un total de 110.500 entrades.

La principal novetat d’aquesta edició és l’estrena de tres noves figures, corresponents als Reis d’Orient, realitzades per l’artista faller Manolo Blanco i finançades mitjançant el conveni amb la Junta Local Fallera de Xàtiva. “És una satisfacció poder comptar amb aquestes noves figures, fonamentals en un Betlem, i cal donar les gràcies a la Junta Local Fallera per fer possible aquest nou reclam i sobretot a Manolo Blanco pel gran treball que ha realitzat”, ha expressat la regidora de Falles Maria Beltrán, mentre que el president de la Junta Local Fallera Jesús González ha indicat que “les peces tenen una execució magnífica, i que des d’ara formaran part de Xàtiva i dels seu Betlem, per a que puguen gaudir-les tots els visitants”.

Per la seua part, el regidor de Serveis Públics Ricardo Martínez ha manifestat que “aquest any s’ha acurtat el temps d’instal·lació, la qual està pràcticament externalitzada, el que permet una reducció total del cost i sobretot la disponibilitat de la plantilla de la Brigada de Parcs i Jardins per a la realització d’altres tasques necessàries arreu de la ciutat”. Martínez ha explicat que es manté l’estructura que es va realitzar l’any passat per tal de que el Betlem es puga veure completament des de l’exterior, i que es maximitzaran les mesures de seguretat en els accessos i l’espaiament entre els visitants.

El Betlem municipal de Xàtiva va començar a créixer en mesura i contingut l’any 1999. Amb el pas dels anys s’ha anat perfeccionat i adaptant el seu muntatge, malgrat que no té plans de construcció, el que fa que cada any es puga donar pas a certa renovació de contingut. La infraestructura, està totalment condicionada per a persones amb mobilitat reduïda, resultant totalment accessible, i està elaborada majoritàriament per material reciclat recollit pel personal municipal i per donatius de la gent de Xàtiva, el que converteix aquesta obra efímera en un autèntic museu etnològic. Cal recordar que l’accés al Betlem és totalment gratuït, tot i que a les fonts habilitades en el seu recorregut es poden llançar almoines que es destinen posteriorment a associacions benèfiques de la ciutat.

A més a més, junt al Betlem es troba altra de les novetats d’aquests Nadals, on s’ha col·locat un arbre dissenyat per l’artista faller Manolo Blanco i decorat pels Indumentaristes Fallers de Xàtiva. Aquest compta amb una alçada de més de quatre metres, amb una estructura de ferro i làmines de fusta d’avet.