Els dos hospitals del DSXO augmenten la velocitat de la seua xarxa i la interconnexió amb els centres de gestió i els centres externs

Els hospitals de Xàtiva i Ontinyent multipliquen por 10 la velocitat de les seues xarxes informàtiques, després d’una intervenció amb la qual s’han renovat més de 500 metres de fibra òptica i s’ha donat inici a la digitalització de nombrosos processos cap a l’eliminació del paper.

Aquestes millores en la xarxa permeten una millor transmissió de dades i una major agilitat de treball d’un sistema que fa quinze anys que no es renova. Durant la pandèmia, la xarxa informàtica està demostrant ser peça fonamental per a incorporar i millorar l’ocupació de les TIC en les noves formes de treball de la Sanitat.

Així, s’ha renovat la totalitat de commutadors switch (equips que intercanvien dades a grans velocitats) i s’ha substituït bona part del cablejat de fibra òptica que permet passar d’una velocitat inicial de 10 Megabits als 1000 Megabits por segon, que inclús se supera en determinats enllaços.

A més, en els centres de salut d’atenció primària s’han renovat 25 equips informàtics i incorporat 88 equips portàtils, oferint l’opció de realitzar videoconferències a més de 500 llocs en tot el Departament de Salut Xàtiva – Ontinyent (DSXO).

Amb aquest increment de les prestacions de la xarxa informàtica i l’homogeneïtzació de models es redueixen les probabilitats d’una fallida general de xarxa i es guanya en seguretat i disponibilitat de la mateixa en uns moments en els quals les aplicacions informàtiques en la Sanitat han augmentat exponencialment.

L’ocupació de la xarxa informàtica dels centres sanitaris s’ha multiplicat en l’últim any a causa de la pandèmia. L’increment de les videoconferències, la iniciació de videoconsultes d’alguns servicis i la millora de tràmits administratius per via digital han requerit una millora de la qualitat i l’espai tant per a l’emmagatzematge com per al trànsit de dades i la seua velocitat.

Servei d’Informàtica

La capacitat de la xarxa dels hospitals de Xàtiva i Ontinyent, així com la seua interconnexió amb els 71 centres d’atenció primària, requereix un constant manteniment que realitza el Servei d’Informàtica del Departament. Aquest compta amb 1 coordinador de grup, tres enginyers d’aplicacions i sistemes, sis analistes programadores, dos operadors i un equip extern de sis tècnics informàtics més.

Des de la sala central d’informàtica son ateses diàriament tota mena d’incidències i es monitora tota l’activitat. Les incidències són ateses i resoltes tant pels operadors del mateix centre com a través d’un centre extern que dóna suport a més de 2000 professionals que usen la xarxa del departament.

Firma digital de documents

En el vessant administratiu, el DSXO s’ha adherit a l’aplicació SIGNES desenvolupada per l’Hospital General de Castelló per a la signatura digital de contractes de personal i la seua gestió documental. Aquest sistema permet emmagatzemar digitalment documents personals que formen part dels expedients dels treballadors i permet que tota la documentació siga signada electrònicament i arxivat com a còpia autentica.

Aquesta aplicació que s’estendrà pròximament a altres hospitals del nostre entorn, permet ja l’estalvi de paper, la reducció de temps en la tramitació, evita desplaçaments, redueix l’espai d’emmagatzematge i facilita la possibilitat d’incorporar el teletreball de forma efectiva, en cas de ser necessari.

Entre altres projectes que està incorporant aquest servei figura la millora de la història clínica electrònica que ja s’utilitza, però que implementa l’extensió progressiva de la petició electrònica de proves diagnòstiques des de fa uns mesos. També en l’àmbit clínic es treballa por la informatització total de la gestió d’interconsultes i gestió de documents clínics. Informàtica treballa també per a l’eliminació progressiva de l’ocupació del paper tant en l’àrea clínica com en l’administrativa.