El Doctor en Veterinària, professor i investigador Jaume Jordà analitzarà la trajectòria del prestigiós veterinari que es va instal·lar a la capital de la Costera

L’associació Amics de la Costera continua amb el cicle de conferències «Metges i altres científics de Xàtiva. Juan Morcillo, una figura clau en la investigació científica de l’àmbit veterinari en el segle XIX, serà el protagonista de la ponència del doctor en veterinària, Jaume Jordà, prevista per a demà dijous, a les 19 h, al saló d’actes de la Casa de Cultura de Xàtiva.

Juan Morcillo Olalla representa una de les figures cim de la veterinària del segle XIX, destacant en diversos camps de la seua professió. Les seues aportacions pioneres en aquest àmbit a escala mundial, van assentar les bases científiques de la inspecció de sanitat.

Nascut a Montealegre del Castillo (Albacete) en 1828, va arribar a Xàtiva en 1852, població des de la qual desenvoluparia tota una vida de profunda activitat professional.

Inspector d’aliments, clínic veterinari, bibliògraf, escriptor, i profund lluitador de la dignitat professional, va ser un avançat al seu temps i societat. Va morir en 1908, deixant tres grans fites en la Història de la Veterinària: L’obra pionera «Guia del veterinari inspector», base de l’actual inspecció alimentària a escala mundial; la «Hipografia», manuscrit inèdit sobre el coneixement eqüestre de l’època; i la creació de la «Societat Veterinària de les Riberes del Xúquer», germen de l’actual Il·lustre Col·legi Oficial de Veterinaris de València, i primer col·legi de veterinaris en l’àmbit nacional.

El ponent, Jaume Vicent Jordà, és Doctor en Veterinària per la Universitat Cardenal Herrera. Ha publicat 4 llibres en relació amb la Història de la Veterinària, incloent la creació del primer audiollibre sobre el tema publicat a Espanya. Des de 2016, és president de l’Associació Valenciana d’Història de la Veterinària.