S’incrementa la plantilla del servei i s’obri una secció de rehabilitació respiratòria postcovid

El Servei de Rehabilitació del Departament de Dalut Xàtiva-Ontinyent (DSXO) s’està adaptant per a assumir pacients postcovid que ja tracta i que necessiten rehabilitació després del seu ingrés. Al mateix temps aquest servei ha de mantenir els tractaments ja habituals que prestava abans de la pandèmia.

Es tracta doncs d’una ampliació de serveis davant d’un tipus de pacient les necessitats del qual sorgeixen immediatament a l’ingrés hospitalari i que després de la seua alta d’hospital necessiten prolongar de forma ambulatòria, amb nombroses sessions de rehabilitació fins a la seua total recuperació.

Així s’ha creat ja una secció específica de rehabilitació per patologia respiratòria postcovid per a pacients que deriven especialitats com a pneumologia o medicina interna.

El Departament ha ampliat també el seu personal a Xàtiva amb la contractació de dos fisioterapeutes que s’uneixen als huit amb què comptava de forma habitual i estudia l’ampliació del seu espai en l’Hospital Lluís Alcanyís on més pacients s’estan tractant amb patologia postcovid.

Durant aquests últims mesos l’activitat dels gimnasos de rehabilitació dels dos hospitals del departament Xàtiva-Ontinyent ha hagut de traslladar-se a altres espais per a ser habilitats com a sala d’hospitalització. No obstant només ha afectat tractaments no urgents i des d’aquest Servei es puntualitza que “l’activitat urgent i no demorable no està patint cap paralització” quant a tractaments i no ha patit cap alteració quant a les consultes que han seguit realitzant-se d’acord amb els plans de contingència, presencials o telefòniques.

En paral·lel amb l’activitat que suposa l’adaptació als nous espais per a la fisioteràpia, es dóna la circumstància que la COVID-19 està generant un notable increment de la demanda quant al nombre de sessions que es realitzen a pacients ingressats. Es tracta de pacients amb insuficiències respiratòries, pèrdua de força i musculatura o polineuropaties que necessiten una atenció integral i diària durant el seu ingrés tant en UCI com en planta. Tal com explica aquest Servei “es realitza un tractament integral que inclou mobilització, rehabilitació respiratòria, motora i assumint també la rehabilitació per a la deglució i per disfàgia en pacients crítics”

Així el nombre de fisioterapeutes en atenció a plantes s’ha triplicat així com les hores de tractaments arribant a realitzar diàriament una mitjana de 30 tractaments en planta amb una duració mitjana de 45 minuts per pacient.

Des del Servei de Rehabilitació han remarcat la capacitat dels seus professionals per a adaptar-se a aquests canvis amb rapidesa i subratllen la importància que està tenint la Rehabilitació per a malalts covid amb els que veuran ampliada la seua cartera de servicis.

El Departament de Salut Xàtiva Ontinyent compta amb unitats de rehabilitació en centres d’atenció primària de Moixent, Navarrés, Canals, l’Olleria i Castelló, en atenció primària disposa de quatre fisioterapeutes en total.

En atenció hospitalària el Servei compta amb cinc fisioterapeutes i un facultatiu especialista i un tècnic en cures d’infermeria (TCAE) en l’Hospital d’Ontinyent mentre que en l’Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva Rehabilitació compta amb 1 zelador, 1 administrativa, cinc TCAE’s, tres facultatius especialistes en RHB i 10 fisioterapeutes.